NAKON SASTANKA

Nema dogovora o široj koaliciji u budućem Gradskom vijeću Mostara

Mi smo predlagali širu koaliciju u kojoj bi bio i HDZ BiH, rekao dr.Guzin

Baralija i Guzin: Kandidati za gradonačelnika. M. Smajkić

Piše: M. Smajkić

3.2.2021

"Koalicija za Mostar" i "Bh. blok",čiji su predstavnici danas održali prvi zvanični sastanak nije uspjela dogovoriti širu koaliciju za osiguranje većine u budućem Gradskom vijeću Mostara.

Novinarima su se nakon sastanka obratili kandidati za gradonačelnika Mostara, dr. Zlatko Guzin i Irma Baralija.

Baralija je navela da nije dogovorena ni podrška kandidatima za gradonačelnika, odnosno, da i "Bh.blok" i "Koalicija" idu sa svojom kandidaturom.

-Vidjet ćemo šta će se desiti u prvom krugu i koji će kandidat proći u drugi krug, ali se o tome nismo dogovorili - rekla je Baralija.

Ko će kako glasati

Na konstataciju novinara o tome da se, praktično, već sada zna da je Mario Kordić novi gradonačelnik Mostara, Baralija je kazala da ona to ne bi rekla, jer se, navela je nikada ne zna šta će se dogoditi.

Ne znamo ko će se sve do petka pojaviti, pretpostavljam da su mediji saznali da imamo neke članove Vijeća da su pozitivni na koronavirus. Ko će se pojaviti i kako će glasati, o tome ne bih danas, niti smijem niti želim - rekla je Baralija.

Upitana o tome kakvog smisla ima njena kandidatura s obzirom na to da raspolaže sa sedam glasova, odnosno, šest, jer je Boška Ćavar potvrdila da je pozitivna na koronavirus, te da je sasvim izvjesno da neće proći u drugi krug, Baralija je kazala da je njena kandidatura u skladu sa zakonom.

- U ovom trenutku mi imamo dva kandidata i jednu kandidatkinju, ali ne znamo hoće li biti još kandidata na sjednici u petak. Ne znamo hoće li HRS imati svog kandidata. Na bih raspravljala o tome koliko ko danas ima ruku. Ne mora značiti da me neko drugi neće podržati u narednom periodu, jer, sa svima razgovaramo, pregovori se obavljaju - rekla je ona.

Baralija i Guzin: Kandidati za gradonačelnika. M. Smajkić

Podrška u drugom krugu

Dr. Guzin je istaknuo da je vrlo eksplicitna ponuda "Koalicije za Mostar" išla prema "Bh. bloku" da se u budućem Gradskom vijeću formira šira koalicija u kojoj bi bi s njima bio i HDZ BiH.

- Naši argumenti su da bi to bila veća većina od dvotrećinske gdje bi prohodnost odluka bila dobra i da bi time zadovoljili sve ono što treba Mostar. Ukoliko bi u prvom krugu gospođa Baralija dobila više glasova od kandidata Koalicije, mi bismo nju podržali u drugom krugu i u trećem krugu, međutim, na naše pitanje bi li oni isto učinili u obrnutom slučaju nismo dobili potvrdan odgovor. Također, dobili smo i negativan odgovor u smislu šireg koaliranja u Gradskom vijeću - rekao je dr. Guzin.

Također, rekao je da su iz Naše stranke stava da bi, ukoliko bi Baralija bila gradonačelnica, oni i u tom slučaju bili opozicija.

Inače, konstituirajuća sjednica Gradskog vijeća Mostara bit će održana u petak, 5. februara.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.