HEROJI

Švedska slavi Bosanca Amira Palislamovića: Kako sam spasio dječaka iz ledene vode

Iz zaleđenog jezera izvukao je 12-godišnjeg Elijasa i spasio ga od sigurne smrti

Palislamović s dječakom Elijasom. Avaz

Piše: Fuad Mustafić

3.2.2021

Amir Palislamović (47) postao je heroj u švedskom gradu Vanersborgu. Ovaj Bosanac iz zaleđenog jezera izvukao je 12-godišnjeg dječaka Elijasa (Alias) i spasio ga od sigurne smrti. U ispovijesti za „Avaz“ Palislamović je detaljno opisao događaj.


Veoma hladno


- Dječak se vraćao iz škole sa svojim prijateljem. Njih dvojica ugledali su dva labuda u kanalu. Htjeli su da ih pomiluju, međutim, jedan od dječaka se prevrnuo i upao u vodu. Prava je sreća da kanal nije dubok, pa je dječakova glava bila iznad vode. Napolju je bilo minus šest stepeni, bilo je veoma hladno - kazao je Palislamović.

Ističe da se slučajno zadesio na mjestu nesreće.

- Ja sam taj dan dijelio kazne onima koji pogrešno parkiraju. Bilo je oko pola tri poslije podne. Šefica mi je kazala da provjerim jedno vozilo, a kada sam pošao, na izlazu s parkinga, na retrovizoru vidio sam jednog starijeg čovjeka i dječaka kako kleče na ivici kanala - ispričao je Palislamović.


Amir Palislamović i dječak kojeg je spasio. Avaz

Kaže da se dječak tresao od hladnoće, a s obzirom na to da su se u blizini nalazile željezne merdevine pričvršćene za beton, rekao mu je da pokuša doći do njih.

- Jezero je već uveliko bilo zaleđeno, samo dijelovi do obale nisu bili zaleđeni. Sišao sam u vodu i izvukao ga vani. Skinuo sam mu garderobu, obukao mu svoju jaknu i kapu, ubacio ga u auto i odvezao u bolnicu. Plašio sam se da će dječak pasti u šok. Brzo sam došao u bolnicu. On nije mogao hodati. Bio sam na pravom mjestu u pravo vrijeme. Da je ostao još koju minutu, sigurno bi se onesvijestio - kazao nam je Palislamović.


Pismo zahvale

Dječakov otac je sutradan poslao pismo zahvale firmi u kojoj Palislamović radi.

- Iz firme su pismo proslijedili i kolegama širom Evrope. Dobio sam dosta zahvalnica. Lokalne novine predložile su me za švedskog heroja - rekao nam je Palislamović.

Ponovni susret

Dječak je ubrzo nakon ljekarske pomoći, kako nam je kazao Palislamović, pušten kući.

- Nakon tri dana ponovo smo se sreli. Ponovo se vraćao iz škole i vidio me. Odmah je dotrčao i zagrlio me. Zahvalio mi je što sam mu pomogao. Dobio sam poziv i iz drugih švedskih medija da im ispričam ovu priču. Također, upoznao sam dječakovu majku, koja mi je, naravno, zahvalila - naglasio je Palislamović.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.