SRBIJA

Vučić poslije razgovora sa Putinom: Srbija će uz pomoć ruskih stručnjaka proizvoditi vakcine

Vučić i Putin su konstatirali da su Srbija i Rusija i u proteklom periodu, obilježenom teškoćama koje je donio koronavirus, potvrdile visok stepen međusobnog razumijevanja i prijateljstva

Aleksandar Vučić i Vladimir Putin. Agencije

E. T. / RTRS

3.2.2021

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je danas telefonom sa predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom i zamolio ga da pomogne da Srbija što prije dobije dodatne količine ruske vakcine.

On je, također, naglasio da će Srbija, uz pomoć stručnjaka iz Rusije, izgraditi postrojenja i samostalno proizvoditi vakcine.

Vučić i Putin su konstatirali da su Srbija i Rusija i u proteklom periodu, obilježenom teškoćama koje je donio koronavirus, potvrdile visok stepen međusobnog razumijevanja i prijateljstva.


Prijateljstvo Srbije i Rusije niko ne može da sruši

Vučić je zahvalio predsjedniku Putinu za podršku u borbi protiv koronavirusa, a posebno za isporuku vakcine Sputnjik, jer je doprinijela tome da Srbija prednjači u vakcinaciji stanovništva, saopštila je Služba za saradnju medijima predsjednika Srbije.

Dvojica državnika su konstatovali da prijateljstvo Srbije i Rusije niko ne može da sruši, a da su odnosi dvije zemalje stabilni i da idu uzlaznom linijom.

Oni su u dugom prijateljskom razgovoru, razmotrili čitav spektar tema koje pokrivaju oblasti bilateralne saradnje, kao i regionalne i međunarodne situacije.

Vučić je zahvalio na nepokolebljivoj ličnoj podršci predsjednika Putina teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije, kao i na aktivnoj podršci ruske države po pitanju Kosova i Metohije.

- Rusija razumije naše napore da obezbijedimo mir i stabilnost u regionu i spremnost Srbije za dijalog i kompromis kao jedini način za rješavanje otvorenih pitanja - rekao je Vučić.


Vučić je potvrdio da Srbija namjerava da dalje razvija strateške odnose sa Rusijom

Vučić je potvrdio da Srbija namjerava da dalje razvija strateške odnose sa Rusijom i konstatovao da su mogućnosti za ekonomsku saradnju mnogo veće od iskorišćenih.

On je, stoga, rekao da posebnu pažnju treba usmjeriti na povećanje robne razmjene, završetak tekućih i pokretanje novih zajedničkih energetskih i infrastrukturnih projekata i dalje jačanje saradnje u oblasti tehnološkog razvoja i inovacija, kao i vojno-tehničke saradnje.

Predsjednik Putin je, s tim u vezi, istakao značaj rada Međuvladine mješovite komisije za saradnju, nvodi se u saopštenju.

Vučić je naglasio važnost gasovoda Balkanski tok, koji doprinosi energetskoj stabilnosti Srbije.

Predsjednik Vučić je izrazio zahvalnost predsjedniku Putinu na poruci koju je ministar Lavrov pročitao u Hramu Svetog Save.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.