OSVRT

Slučaj "Memić“ na kolosjeku istine: Neka bude pravda pa makar propao svijet

Borba porodice Memić koja traje pet godina nosi sa sobom gorčinu od kojeg se roditeljima diljem regiona prevrće želudac, a to je gubitak djeteta na pravdi Boga

S jednog od ranijih protesta porodice Memić. Avaz

Piše: Admir Aljimi

4.2.2021

Ozbiljnost i značaj skretanja na istiniti kolosjek “slučaja Memić” daje nadu bh. populaciji da pravda “dama s povezom na očima koja u ruci drži vagu” može progledati i donijeti istinu makar propao cijeli svijet (fiat iustitia, et pereat mundus).

Borba porodice Memić koja traje pet godina nosi sa sobom gorčinu od kojeg se roditeljima diljem regiona prevrće želudac, a to je gubitak djeteta na pravdi Boga i još gore zataškavanje ubistva od strane sistema koji je začet u incestu korupcije i nepotizma.


Niz protesta

Nizom protesta hrabri otac ubijenog Dženana, Muriz Memić skrenuo je ogromnu pažnju javnosti na ovaj slučaj, no unatoč tome slučaj je okarakteriziran kao saobraćajna nesreća, ali je taj predmet jednostavno propao i rezultirao je sa dvije oslobađajuće presude.

 Zar je bilo potrebno da visoki predstavnik Valentin Incko o slučaju Memić izvještava Vijeće sigurnosti UN, da Muriz razgovara sa Rajnhardom Pribeom (Reinhard Priebe), da bi se pokrenulo nešto što je od početka bilo tako očito, odnosno da je mladić bio ubijen.


Sada, kada govorimo o ovom slučaju, po prvi put, imamo primjer da je Tužilaštvo BiH navelo više nego konkretne okolnosti koje nesporno ukazuju da će u slučaju puštanja osumnjičenih Hasana Dupovca i Zijada Mutapa na slobodu stvarno doći do prijetnje narušavanju javnog reda. Toliko je narodu dozlogrdila nepravda.

Težina zločina

Značaj ovog krivičnog djela nije samo u njegovoj težini, jer se radi o zatašakavanju ubistva djeteta od strane pravosudno-policijskih organa, nego i u nezabilježenoj pažnji javnosti, zbog čega se, kao nikad do sada, čini potpuno opravdanim prijedlog za određivanje pritvora, odnosno njegovo određivanje.

Drugi pritvorski razlog zbog kojeg je zatražen pritvor za osumnjičene se odnosi na postojanje stvarnih okolnosti da će puštanjem na slobodu osumnjičenih doći do uništavanja, sakrivanja ili izmijene dokaza ili tragova koji su važni za krivični postupak ili postojanja stvarnih okolnosti da će doći do ometanja krivičnog postupka utjecajem na svjedoke i saučesnike.


Memić ispred Suda BiH: Istrajao u borbi. Avaz

Dakle, radi se upravo o onim okolnostima zbog kojih je očigledno ubistvo Dženana Memića do sada ostalo neotkriveno.

Oči i nada javnosti okrenuti su prema Tužilaštvu BiH. Traži se osoba iz sjene, moćnik na vrhu piramide koji je povlačio konce marionetama zaduženim za uklanjanje, prikrivanje, zataškavanje…


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.