ZVANIČNO

Potvrda iz Tužilaštva BiH: Milorad Dodik saslušan zbog afere "Ikona"

Na ovaj način potvrđeno je i pisanje "Avaza" da je Dodik u Tužilaštvu iskaz dao danas oko 11 sati i da je ušao na sporedni ulaz

Dodik: Nije se oglašavao. Arhiv

Piše: M. Aščić

4.2.2021

Povodom više medijskih upita, možemo potvrditi da je član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Milorad Dodik, saslušan u Tužiteljstvu BiH, u predmetu u javnosti poznatom kao "Ikona", saopćeno je iz ove pravosudne institucije.

Više informacija ili detalja, u ovom trenutku ne možemo davati - rečeno je iz Tužilaštva BiH.

Na ovaj način potvrđeno je pisanje "Avaza" da je Dodik u Tužilaštvu iskaz dao danas oko 11 sati.

Podsjećamo, radi se o ikoni koju je Dodik poklonio Sergeju Lavrovu, ministru vanjskih poslova Ruske Federacije prilikom nedavne posjete BiH.


Dodik zgradu napustio prije 12 sati. M. Aščić

Ubrzo je reagirala Ukrajina koja tvrdi da se radi o ikoni koja je dio njene kulturne baštine i za koju smatra da je ukradena. Nedugo potom Lavrov je ikonu vratio te je naloženo Interpolu da istragom utvrdi njeno porijeklo.

Zbog ove afere, ranije u Tužilaštvu BiH saslušan ambasador BiH u Moskvi Željko Samardžija, a iskaze će dati i ostala dva člana Predsjedništva BiH Šefik Džaferović i Željko Komšić.

U Sarajevu je zbog ove afere nedavno boravio i ambasador Ukrajine Vasilj Kirilič, koji je održao sastanke s ministricom vanjskih poslova BiH Biserom Turković i glavnom državnom tužiteljicom Gordanom Tadić. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.