SARAJEVO

Prekinuta sjednica Komisije za nadzor nad radom OSA-e: Može li Osman Mehmedagić raspolagati informacijama

Da li je direktor legalan i da li može da obavlja tu funkciju s obzirom na to da se protiv njega vodi postupak, kaže Stevandić

Mehmedagić: Optužen za zloupotrebu položaja. Avaz

Piše: M. Aš. /Srna

4.2.2021

Sjednica Zajedničke komisije za nadzor nad radom Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) Parlamentarne skupštine BiH prekinuta je jer se članovi nisu mogli dogovoriti ni o dnevnom redu, potvrdio je danas član Komisije Nenad Stevandić.

Stevandić je dodao da je na sjednici postignut koncenzus da ne znaju kojeg legaliteta je rukovodstvo OSA-e.


Ko je nadležan

Stevandić je pojasnio da članovi Komisije na sjednici ne mogu raspravljati o prijedlogu budžeta koji potpisuje direktor, a da Komisija ne zna da li je direktor legalan i da li može da obavlja tu funkciju s obzirom na to da se protiv njega vodi postupak u Sudu BiH zbog zloupotrebe položaja.

- Pitanje je da li Osman Mehmedagić može raspolagati informacijama, potpisivati akte ukoliko je sudski postupak u toku. To treba da nam razjasne organi koji su za to nadležni, u prvom redu izvršno-obavještajni odbor i Vijeće ministara. Kada dobijemo te odgovore, nastavit ćemo sjednicu i raspravljat ćemo o predloženom dnevnom redu", pojasnio je Stevandić.

Komentarišući činjenicu da se na čelu veoma važne sigurnosne agencije nalazi čovjek protiv koga se vodi sudski proces zbog zloupotrebe položaja i činjenicu da je SDA poručila da i dalje stoji iza Mehmedagića dok taj proces ne bude okončan, Stevandić je rekao da je riječ o političkom uslovljavanju.

-To vidimo kao političko uslovljavanje i stvaranje permanentne napetosti i kriza u kojima će se direktoru koji je u sudskom postupku omogućiti dalji rad. Pitanje je legaliteta toga rada i to treba da saznamo na idućoj sjednici", rekao je Stevandić.


Šarović: Ispoštovati zakonske norme. Avaz

On je podsjetio da su ranije pokušavali da okrive Republiku Srpsku u vezi sa poništavanjem Mehmedagićeve diplome na Univerzitetu u RS-u.

- Međutim, sudski postupak se ne vodi oko toga, nego se vodi zbog zloupotrebe službenog položaja za krivično djelo koje se desilo u Federaciji BiH, tako da ta objašnjenja i optužbe ne stoje - istakao je Stevandić.

On je dodao da nije sporno da direktor OSA-e bude Bošnjak ako je predsjedavajući Vijeća ministara Srbin, ali da se moraju ispoštovati zakonske norme.

Prema njegovim riječima, Komisija nije ta koja donosi te odluke, ali da bi radila kako treba potrebni su joj dokumenti za one koji donose odluke i da vidi da li su one u skladu sa zakonom.


Pozvati Biseru Turković

Član Komisije Mirko Šarović rekao je da je sjednica komisije prekinuta jer nije bilo dogovora o dnevnom redu i statusnim pitanjima i da su se dogovorili da se na sjednicu pozovu članovi obavještajno-izvršnog odbora koji čine predsjedavajući Vijeća ministara Zoran Tegeltija i njegovi zamjenici Vjekoslav Bevanda i Bisera Turković.

-Oni treba dati odgovor o legitimitetu statusa rukovodstva i pristupa tajnim podacima. Sjednica će biti nastavljena kada se postigne dogovor s ovim odborom", rekao je Šarović.

On je dodao da su rukovodstvo OSA-e, direktor, zamjenik direktora i glavni inspektor bili spremni da prisustvuju sjednici, ali pošto je prekinuta, nisu ulazili u salu.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.