SUD BIH

Trifunović: Svjedok tri puta vođen u živi štit na Žuči

Alija Halilović je rekao kako je 4. maja 1992. godine, zajedno s drugim mještanima, zarobljen i odvezen u željeznički bunker pored pruge, gdje je bio ukupno 100 dana

Sud BiH. Arhiv

A. Ka. / BIRN

4.2.2021

Svjedok Tužilaštva Bosne i Hercegovine na suđenju Miladinu Trifunoviću, optuženom za zločin protiv čovječnosti počinjen na području Ilijaša i Vogošće, kazao je kako je bio zarobljen u “Planjinoj kući”, odakle je tri puta izvođen u živi štit na Žuči.

Alija Halilović je rekao kako je 4. maja 1992. godine, zajedno s drugim mještanima, zarobljen i odvezen u željeznički bunker pored pruge, gdje je bio ukupno 100 dana.

Identična procedura

- Mislim, oko šest-sedam stotina da je bilo. Žene, djeca, svi su bili - kazao je svjedok opisujući koga je zatekao po dolasku u bunker, odakle nisu mogli izlaziti.

Svjedok je rekao kako se brojčano stanje zarobljenika u bunkeru mijenjalo, a da je on nakon 100 dana prebačen u “Planjinu kuću”, u kojoj je bio sve do 24. oktobra 1992. godine.

- U „Planjinoj kući“ nas je 30 dovedeno iz bunkera. Niko dolje nije bio, a popodne su doveli još 93 čovjeka iz Ilijaša. Svi smo muslimani bili - kazao je on.

Svjedok je naveo kako je tri puta iz “Planjine kuće” odvođen na Žuč, gdje su ga vojnici Vojske Republike Srpske (VRS) koristili za potrebe živog štita. Rekao je da je svaki put bila identična procedura i da su po 50 zarobljenika iz “Planjine kuće” prebacivali autobusom na Žuč.

- Dođe jedan Božur, odvede šestoricu ispred sebe. Sve smo tako išli, po šest ispred jednog vojnika. Božur je prvi put došao i vratio se sa izranjavanim civilima. On je bio pogođen malo u nogu, previo to i ponovo uzeo šestoricu i otišao”, kazao je svjedok, dodavši da je u tom drugom odlasku Božur i poginuo.

On je, kako je rekao, izveden u posljednjoj grupi, “kada je već probijena linija Armije BiH”. Tada je, kako je posvjedočio, u prolazu vidio tijela ubijenih civila. Kazao je kako su se navečer u 11 sati vratili u “Planjinu kuću” sa samo njih deset bez povrede, dodavši da je četvero poginulo.


Nosio municiju

- Ja stojim pet metara ispred njih, nosim im i municiju. Od tamo puca Armija BiH, puca sve meni oko nogu, mora da su me vidjeli u toj šikari. U tome njihove granate gađaju Armiju, a sve geleri padaju okolo”, prisjetio se svjedok drugog odlaska u živi štit.

Halilović je rekao kako je Vlaču, upravnika “Planjine kuće”, 21. septembra pitao dokle će trajati to izvođenje, na što mu je ovaj odgovorio da on mora tako jer je komanda naredila.

Svjedok se nije mogao izjasniti o komandi koju je Vlačo spomenuo.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.