REAKCIJA

Vlada KS: Imenovanje privremenog Upravnog odbora KCUS-a je nezakonito i samovoljno postupanje Federalne vlade

Istaknuto je da će Vlada KS u narednim danima zauzeti stav o podnošenju eventualnih prijava protiv odgovornih lica, prvenstveno protiv ministra Vjekoslava Mandića kao predlagača odluke od imenovanju privremenih članova UO KCUS-a

N. Aj.

4.2.2021

Vlada KS osuđuje samovoljno i nezakonito postupanje Federalne vlade. Avaz

Vlada Kantona Sarajevo osuđuje samovoljno i nezakonito postupanje federalnog ministra zdravstva Vjekoslava Mandića i Vlade Federacije BiH u postupku imenovanja privremenih članova Upravnog odbora Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, navodi se u saopćenju Vlade KS.

Podsjećaju da je Kanton Sarajevo većinski finansijer ove vrlo važne zdravstvene ustanove. 

- Samo u ovoj godini Kanton Sarajevo će za njeno finansiranje izdvojiti oko 160 miliona KM. Također, u posljednjih 20 godina, 99-procentni finansijer svih kapitalnih ulaganja u Kliničkom centru je Kanton Sarajevo. Predstavnici Kantona Sarajevo su u toku 2019. godine uputili zvanični opoziv tadašnjih članova Upravnog odbora KCUS-a, odnosno predstavnika Kantona Sarajevo, zbog nezadovoljstva i nepostojanja bilo kakvih informacija o radu ovog odbora, odnosno o djelovanju predstavnika KS u odboru ove zdravstvene ustanove.

Federacija BiH nikada nije postupila po tom zahtjevu. A posljednji čin imenovanja privremenih članova ovog upravnog odbora, u koji su ponovno imenovane iste osobe, koje, kako su naglasili iz Vlade, nisu legitimni predstavnici Kantona Sarajevo, pokazuje svu samovoljnost federalnog nivoa vlasti - navodi se u saopćenju.

Istaknuto je da će Vlada KS u narednim danima zauzeti stav o podnošenju eventualnih prijava protiv odgovornih lica, prvenstveno protiv ministra Vjekoslava Mandića kao predlagača odluke od imenovanju privremenih članova UO KCUS-a, zbog zloupotrebe ovlaštenja, ali i nanošenja štete, odnosno uskraćivanja osnivačkih prava KS u ovoj zdravstvenoj ustanovi.

Vlada KS će razmotriti i druge mogućnosti pravne zaštite interesa Kantona Sarajevo i njegovih građana.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.