NJUJORK

UN odbija negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca u BiH

Glavni sekretar, kao što ćete se sjetiti, u poruci koju je prošle godine izrekao na 25. godišnjicu Dejtonskog mirovnog sporazuma naglasio je da izgradnja budućnosti mira zahtijeva suočavanje s prošlošću, rekao je Dujarić

VOA

UN: Ti zločini nikada ne smiju biti zaboravljeni

Foto: Agencije


Portparol Ujedinjenih nacija Stefan Dujarić (Stephane Dujarric) na redovnom brifingu za novinare u New Yorku pitan je o veličanju ratnih zločinaca u Bosni i Hercegovini.

- Mogu vam reći da odbacujemo bilo koji oblik govora mržnje, poricanje ratnih zločina i genocida, kao i veličanje osuđenih ratnih zločinaca, u Bosni i Hercegovini i drugdje - odgovorio je Dujarić.

- Glavni sekretar, kao što ćete se sjetiti, u poruci koju je prošle godine izrekao na 25. godišnjicu Dejtonskog mirovnog sporazuma naglasio je da izgradnja budućnosti mira zahtijeva suočavanje s prošlošću. To znači priznati da su stravični zločini počinjeni tijekom rata.

Glavni sekretar naglasio je da ti zločini nikada ne smiju biti zaboravljeni, niti se treba slaviti ideologija počinitelja. Govoru mržnje ili narativima nepovjerenja i straha nije mjesto u inkluzivnoj, mirnoj Bosni i Hercegovini - rekao je Dujarić, a izvijestila dopisnica Glasa Amerike iz Ujedinjenih Nacija Margareth Besheer.

Više o temi Ujedinjene nacije

ČLANICE RATIFICIRALE
UN: Na snagu stupio Sporazum o zabrani nuklearnog oružja
NA VRH

Podijeli članak na