DOSIJE

Prije dvije godine je serijski ubica Edin Gačić digao državu na noge: Na terenu bilo skoro 1.200 policajaca

Na terenu je bilo skoro 1.200 policajaca a u krvavi pohod krenuo je 4. februara 2019. godine u Konjicu, gdje je prvo Gačić ubio Sauda Sultanića

Piše: Miralem Aščić

5.2.2021

Krio se u šumama kod Lepenice - Avaz
Lokacija gdje je ubijen - Avaz
Dnevni avaz
Kuća gdje je živio u Konjicu - Avaz
Dnevni avaz

Naredne sedmice navršit će se dvije godine kako je u poslijepodnevnim satima završena policijska potraga za serijskim ubicom Edinom Gačićem.

U razmjeni vatre sarajevski specijalci, nakon osam dana opsežne potrage ubili su Gačića na širem lokalitetu naselja Lepenica. Tada je kod Gačića pronađen i službeni pištolj  ubijenog policajca FUP-a Mahira Begića, kojeg je nekoliko dana ranije, dok se krio, brutalno likvidirao. 
Pretraživao se svaki pedalj

Sudbina je htjela da su specijalci MUP-a KS likvidirali ubicu skoro u isto vrijeme kad je klanjana dženaza Mahiru Begiću, kojeg je ubio Gačić. Bila je ovo jedna od najvećih poratnih policijskih potraga. Pretraživao se svaki pedalj terena u nekoliko pravaca od Konjica prema Sarajevu te u srednjoj Bosni.

Za Gačićem su osam dana tragale sve policijske agencije. Na terenu je bilo skoro 1.200 policajaca a u krvavi pohod krenuo je 4. februara 2019.godine, u Konjicu, gdje je prvo Gačić ubio Sauda Sultanića. Pucao je u njega iz automatske puške i izbo ga nožem. Nakon toga se dao u bijeg i uspješno se krio danima.


Krvavi pohod započeo u Konjicu - Avaz
Mjesto gdje je ubijen Gačić - Avaz
Dnevni avaz
U potrazi učestvovalo hiljade policajaca - Avaz
Dnevni avaz
+2

Četiri dana kasnije, Gačić je brutalno ubio pripadnika Federalne uprave policije Mahira Begića dok je bio na straži na poligonu za vježbanje FUP-a u Suhodolu kod Tarčina.

Gačić se potom krio po šumama i vikendicama, a u potragu za njim uključene su sve agencije i svi raspoloživi resursi. Otkrili su ga


Okružilo ga 45 specijalaca

U šumi Barice, između naselja Medvjedice i Zabrđe kod Kiseljaka, Gačić je, nakon što ga je okružilo 45 specijalaca, prvo zabio nož u zemlju, a zatim potegao službeni pištolj ubijenog policajca Begića te ispucao čitav šaržer, nakon čega je otvorio rafalnu paljbu iz šmajsera.

Odmah mu je uzvraćeno, a u razmjeni vatre Gačić je ubijen, dok je jedan pripadnik Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo lakše ranjen.


Ubio i majku

Prije petnaest godina, Gačić, dok je bio na dopustu tokom kazne koju je služio zbog ubistva saborca, ubio je svoju majku. 

On je zbog toga ležao u zatvoru.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.