MOSTAR

Kako su Izetbegović i Džaferović prije 15 godina pritisli vijećnike SDA da glasaju za Ljubu Bešlića

„Dnevni list“, novine iz Mostara, je još u decembru 2004. godine izvještavao o pregovorima za izbor gradonačelnika Mostara, odnosno pritscima Izetbegovića i Džaferovića da SDA podrži Bešlića

Piše: F. Karalić

5.2.2021

Faksimil tekst objavljenog u „Dnevnom listu“ od 8. decembra 2004. godine. Arhiv

Dešavanja uoči današnje konstituirajuće sjednice Gradskog vijeća Mostara, na kojoj će se birati novi gradonačelnik, i to nakon višegodišnje suverene vladavine HDZ-ovog Ljube Bešlića, mnoge je podsjetio na dešavanja iz 2004. godine.

Tada su Hrvati, nakon višednevnih pregovora, dobili gradonačelnika, i to zahvaljujući dogovoru SDA i HDZ-a.

Podjele unutar stranke

Gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić 2004. godine izabran je zahvaljujući podršci SDA, odnosno pritscima na vodstvo ove stranke u gradu na Neretvi, koji su vršili Bakir Izetbegović, aktuelni lider ove stranke, i Šefik Džaferović trenutni predsjedavajući Predsjedništva BiH.

Podsjetimo, „Dnevni list“, dnevne novine iz Mostara, je još u decembru 2004. godine detaljno izvještavao o pregovorima za gradonačelnika Mostara.


„Dnevni list“ izvještavao i o pregovorima SDA i HDZ-a. Arhiv

U tekstu pod naslovom „Vijećnici SDA glasovat će za Ljubu Bešlića“, „Dnevni list je 8. decembra 2004. godine donio detalje sastanka održanog u sjedištu SDA u Mostaru, gdje je tada došlo do podjele unutar ove stranke.

Međutim, pritiskom Izetbegovića i Džaferovića tada su zanemareni interesi Bošnjaka, baš kao i mišljenja dijela članstva ove stranke Mostaru, pa je SDA podržala HDZ-ovog kandidata, odnosno Ljubu Bešlića za gradonačelnika.


Najatraktivniji gradski odjeli

Tadašnji pregovori HDZ-a i SDA doveli su do toga da gradonačelnik Mostara sve do danas bude Hrvat, a da Bošnjacima, kako je tada izvijestio ovaj list, kao kompenzacija pripadnu najatraktivniji gradski odjeli.

Međutim, zahvaljujući pritiscima Izetbegovića i Džaferovića, Hrvati su 15 godina suvereno upravljali Mostarom i gradskim budžetom.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.