OTKRIVAMO

Slučaj "Memić": Zaštićeni svjedok Tužilaštva BiH otkriva Dženanove ubice?!

Tužilaštvo BiH proširuje istragu i na ostale policajce koji su netačnim informacijama odveli istragu u pogrešnom smjeru

Hasanspahić i Memić: Istina izlazi na vidjelo. Avaz

Piše: Miralem Aščić - Admir Aljimi

5.2.2021

Novi svjedok Tužilaštva BiH u slučaju „Dženan Memić“, koji je već dobio status zaštićenoga, mogao bi, kako saznajemo, konačno raspetljati klupko i otkriti imena ubica nesretnog mladića.

Na taj način bi se konačno okončala pravosudno-policijska farsa koja traje već pet godina u ovom predmetu i za koju se sumnja da su u nju umiješani i pojedini kantonalni i državni tužioci.


Imaju dokaze

Zbog najave postupajućeg tužioca Tužilaštva BiH Ćazima Hasanspahića da je ovaj svjedok zatražio zaštitu, saznajemo da je već uslijedila panika u krugovima koji su bili direktno uključeni u ovaj slučaj.

Ovaj zaštićeni svjedok, koji je bio na licu mjesta u Velikoj aleji na Ilidži kobne noći, kako stvari stoje, itekako će pomoći Tužilaštvu da riješi ovaj slučaj. Njegov iskaz već je, tvrde naši izvori, potkrijepio mnoge sumnje.


Tužilaštvo BiH: Ništa ne prepuštaju slučaju. Avaz

Za sada Tužilaštvo ne žuri s informacijama, ali dokazi koje su prikupili govore drugačije. Tome u prilog ide i najava proširenja istrage u slučaju Dženana Memića, tako da će se na radaru Tužilaštva naći još nekoliko policajaca, ali i drugih osoba.

Naime, radi se o policajcima koji su, a za što Tužilaštvo već ima dokaze, 8. februara 2016. godine, kada je Dženan nastradao u prisustvu Alise Mutap, netačnim informacijama odveli istragu u pogrešnom smjeru.

Na taj način klupko se u ovom predmetu, nakon što je istragu preuzelo Tužilaštvo BiH, polako počelo odmotavati. Pojedini policajci, koji su, također, upleteni u ovaj slučaj, uopće nisu bili na dužnosti i oni su predmet istrage.


Pitanje dana

Pitanje je dana kada će SIPA zakucati na vrata novim osumnjičenima. Oni su, kako se sumnja, propustili da pravovremeno obavijeste nadležne da je, osim Alise, i Dženan zadobio teške povrede, a za koje će se ispostaviti da su smrtonosne. Zbog toga mladiću nije na vrijeme ukazana ljekarska pomoć, a što je bilo kobno, kako se kasnije ispostavilo.

Prema informacijama „Avaza“, među osumnjičenima su policajci koji su već svjedočili o ovom slučaju u novembru 2016. godine. No, iskaz zaštićenog svjedoka ključan je za ovaj predmet.


Šta znaju Mutap i Dupovac


Podsjećamo da su prije nekoliko dana uhapšeni Zijad Mutap, otac Alise Mutap, te Hasan Dupovac, bivši šef Sektora za saobraćajne istrage MUP-a Kantona Sarajevo.

Oni se terete za krivična djela organizirani kriminal, nezakonito posredovanje te pomoć počiniocu nakon učinjenja krivičnog djela.

Njima je jučer određen i jednomjesečni pritvor. Ali pitanje je šta i koliko zna Dupovac i prema čijem nalogu je radio. Isto važi i za Mutapa.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.