TUŽILAŠTVO BIH

Predmet "Kamerun": Priznao krivicu za krijumčarenje migranata

Za optuženog predložena kazna zatvora u trajanju od 13 mjeseci, kao i oduzimanje nezakonite imovinske koristi u iznosu od 5000 eura

Krijumčarenje migranata u BiH je psotao unosan "posao". Avaz

E. T.

5.2.2021

Optuženi Jackson Ndip, rođen 1968. godine u Kamerunu, nastanjen u Francuskoj gdje je u postupku azila, u prisustvu odvjetnika, u potpunosti je priznao krivnju za kazneno djelo krijumčarenja osoba i organiziranje skupine ili udruženja za krijumčarenje migranata iz članaka 189. i 189a. Kaznenog zakona Bosne i Hercegovine, saopćeno je danas iz Tužilaštva BiH. 

- Sukladno sporazumu, za optuženog koji se nalazi u pritvoru, predložena je zatvorska kazna od 13 mjeseci zatvora, kao i oduzimanje nezakonite imovinske koristi u iznosu od 5000 eura. Također, od optuženog će se oduzeti i putne isprave R Francuske, koje glase na imena drugih osoba, te putne isprave Kameruna, a koje su korištene prilikom pokušaja krijumčarenja državljana Kameruna, preko Bosne i Hercegovine, prema zemljama EU. Predložena kazna u skladu je sa ulogom i odgovornošću optuženog u izvršenju ovog kaznenog djela. Potpisivanjem sporazuma, optuženi se odriče prava na suđenje i prava na žalbu na presudu, koju mu na temelju sporazuma, izrekne Sud BiH - navode iz Tužilaštva. 

Optuženi Jackson Ndip, otkriven je i procesuiran kada je Tužiteljstvo BiH zajedno sa partnerskim policijskim i sigurnosnim agencijama, provelo akciju kodnog naziva “Kamerun”, protiv osoba osumnjičenih da su zlouporabom tuđih osobnih dokumenata R Francuske, organizirali krijumčarenje ilegalnih migranata u čemu su otkriveni i spriječeni u Bosni i Hercegovini.

Za optuženog predložena kazna zatvora u trajanju od 13 mjeseci, kao i oduzimanje nezakonite imovinske koristi u iznosu od 5000 eura.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.