MOSTAR

Čović očekuje izmjene Izbornog zakona do juna, Izetbegović prvo želi promjene u Vladi FBiH

Izrazio je nadu da će danas biti izabrano i rukovodstvo Gradskog vijeća i gradonačelnik

Čović i Izetbegović: Sastali se u Mostaru. M. Smajkić

Piše: M. Smajkić

5.2.2021

Predsjednici HDZ-a BiH i SDA, Dragan Čović i Bakir Izetbegović sastali su se danas u Mostaru, gdje su kao članovi Kolegija Parlamenta BiH prisustvovali konferenciji u okviru Twining projekta.

Kako je izjavio Čović nakon sastanka,  on i Izetbegović su razgovarali o izmjenama Izbornog zakona BiH te je izrazio uvjerenje o tome da će se u idućoj sedmici napraviti sastanak sa predstavnicima međunarodnih institucija i ubrzano krenuti razgovarati i o izbornom zakonodavstvu i reformskim procesima.


Često se nešto ispregovara, a drugačije bude u praksi

- Ideja je da sve to bude završeno do kraja aprila ili juna. Ako to uspijemo onda se možemo nadati i kandidatskom statusu - rekao je Čović nakon sastanka.

On je naveo da je primarna tema stvoriti ekonomski i socijalni ambijent i obezbjediti da se nikada više ne ponove izbori kakvi su održani prošle godine provedeni od strane nelegitimne Centralne izborne komisije, bez kriterija i procedura.

Čović je naveo da kao stranački predsjednici nisu razgovarali o izboru gradonačelnika Mostara. Izrazio je nadu da će danas biti izabrano i rukovodstvo Gradskog vijeća i gradonačelnik.

-To bi bilo na tragu naših dogovora, ali često se nešto ispregovara, a drugačije bude u praksi - kazao je Čović.

On je naglasio da se ne smije dozvoliti da se ti ljudi uključuju u naredni izborni proces, a da bi se to spriječilo potrebno je donošenje novog Izbornog zakona.

- Ni na koji način više ne želimo konzumirati odluke nelegalnih tijela, pogotovu ne SIP-a BiH, ne želimo se uključivati u aktivnosti koje oni provode. Ne uvažavamo SIP niti ćemo ga uvažavati - naglasio je Čović.


Krajnje je vrijeme da napravimo pomake

Izetbegović je kazao da je zainteresovan za razgovore oko ubrzanja evropskog puta.

- Ne kanim razgovarati o uspostavljanju vlasti u Mostaru. Što kažu o Mostaru, u Mostaru, to terba da rade Mostarci. Evropski put je u zastoju i treba razgovarati i iskoristiti novu šansu i energiju i sustizati ono što smo propustili-kazao je Izetbegović.

On je naveo da će se o izmjenama izbornog zakonodavstva razgovarati kada se naprave pomaci u formiranju Vlade Federacije BiH.

- Krajnje je vrijeme da napravimo pomake. Ne možemo pričati o izmjenama zakona, a ne poštovati zakone i Ustav. To prije svega znači popunjavanje Ustavnog suda, formirati federalni nivo vlasti- rekao je Izetbegović uoči sastanka.

Čović se nakon Izetbegovića sastao sa šefom Delegacije EU-a Johanom Satlerom.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.