SKANDALOZNO

Pogledajte video: Burno u Goraždu, poslanik Musić za govornicom pustio snimak, "30.000 maraka za MUP, a 20.000 za bolnicu"

Uslijedila je žučna rasprava u kojoj su se čule i optužbe o kriminalu

Nijaz Musić. A. Bajramović

Piše: Alen Bajramović

5.2.2021

Uzavrela politička atmosfera i loši odnosi unutar vladajuće koalicije, pa i SDA koja je predvodi, kulminirali su tokom vanredne sjednice Skupštine BPK Goražde, na kojoj su se poslanici trebali izjasniti o smjeni dopredsjedavajuće Skupštine Edite Velić (DF), a potom i ministrice unutrašnjih poslova Nizame Rišljanin.


Žestoke reakcije

Nakon što predsjedavajuća Skupštine BPK Daliborka Milović (Liberalna stranka) nije dobila odgovor na pitanje da li smjena dopredsjedavajuće, a time i konstituiranje novog skupštinskog rukovodstva znači i njenu smjenu, Klub Srba u Skupštini BPK pokrenuo je proceduru zaštite vitalnog nacionalnog interesa. 

Uslijedile su žestoke reakcije poslanika Kluba Bošnjaka, koji je i predložio smjenu Edite Velić, iz kojeg su tvrdili kako neće dozvoliti da Klub Srba odlučuje ko će predstavljati Bošnjake u rukovodstvu Skupštine.

Tražila su se i pojašnjenja čime je ugrožen vitalni interes srpskog naroda ako bi dopredsjedavajuću zamijenila osoba iste nacionalnosti, ali je odgovoreno da će ona biti dostavljena naknadno.


Uslijedila je žučna rasprava

Uslijedila je žučna rasprava u kojoj su se čule i optužbe o kriminalu. Nakon što je predsjedavajuća Skupštine Daliborka Milović prešla na narednu tačku dnevnog reda, ne želeći otvarati diskusiju o tačci na kojoj je uložen vitalni nacionalni interes, poslanici skupštinske većine napustili su salu. Kvoruma nije bilo, pa je sjednica prekinuta, a malobrojnim novinarima i poslanicima opozicije se obratio poslanik SDA Nijaz Musić, koji djeluje izvan kluba poslanika svoje stranke.

On je iza skupštinske govornice reproducirao snimak razgovora poslanika Edima Fejzića i Sejada Tatarina, kao dokaz scenarija čiji su ceh, kako je naglasio, trebali platiti dopredsjedavajuća Velić, predsjedavajuća Milović, te ministrica unutrašnjih poslova Rišljanin. Na snimku lošijeg kvaliteta pominju se i novčani iznosi vezani za smjene ministrice, ali i direktorice Kantonalne bolnice, o kojoj se danas nije raspravljalo.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.