REAKCIJE

Čampara o skandaloznom snimku iz Goražda: To je sramna slika naše stvarnosti

Sigurnosni sistem u potpunosti treba bit neovisan od politike, smatra Čampara

Aljoša Čampara. Avaz

Piše: M. Aščić

5.2.2021

Federalni ministar unutrašnjih poslova Aljoša Čampara reagovao je povodom snimka koji je na današnjoj sjednici Skupštine BPK obznanio zastupnik SDA Nijaz Musić, a na kojem se nudi 30.000 KM za smjenu ministrice unutrašnjih poslova BPK i “prodaju MUP-a” SDA-u.

- Pozivam pravosudne organe da u najkraćem mogućem roku utvrde da li postoji elemenata krivičnog djela u objavljenom materijalu. Trgovina Ministarstvom unutrašnjih poslova o kojoj smo čuli na snimku koji se pojavio prvo na sjednici, a potom i u medijima, je bagateliziranje i nipodaštavanje države i njenih institucija. To je sramna slika naše stvarnosti.

Sigurnosni sistem u potpunosti treba bit neovisan od politike. Objavljeni snimak nažalost pokazuje da i dalje postoje težnje političkih stranaka da stave policiju pod svoju kontrolu. To je možda prihvatljivo u autokratskim sistemima, ali ne i u demokratskoj Bosni i Hercegovini.

Kao što sam i ranije govorio, naše težnje nisu represivni režimi već Evropska unija i NATO.

Nezdrava su i korumpirana društva ona u kojim politika upravlja policijom.

Pozivam predstavnike međunarodne zajednice da poseban fokus stave na pokušaje politizacije sigurnosnog sistema u BiH, a našim policajcima poručujem da nastave časno i pošteno raditi svoj posao, poštujući zakone, a ne političke naredbe”, rekao je Čampara.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.