PRENOSIMO

Dodik bez ikakvih kočnica: Srbi su preživjeli ustaški genocid, preživjet će i Incka

To što nije u skladu sa Dejtonskim mirovnim sporazumom ovdje funkcioniše već 24 godine u liku zlotvora kakav je Incko i drugi, kaže Milorad Dodik

Milorad Dodik. RTS

A. Ka. / RTRS

7.2.2021

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik poručio je da su Srbi na ovim prostorima preživjeli ustaški genocid, pa će tako i visokog predstavnika u BiH Valentina Incka, piše RTRS.

Dodik je naglasio da je Inckov problem to što on vidi BiH kao centralizovanu zemlju bez Republike Srpske.

- Ovdje živi narod koji je preživio ustaški genocid i preživjet će i Valentina Incka - rekao je Dodik.

Međunarodno pravo

On je naveo da je Incko činio i legalizovao sve što je antidejtonsko, kršeći međunarodno pravo na bazi političke ideologije koja je tražila da Republika Srpska bude razvlašćena.

- To što nije u skladu sa Dejtonskim mirovnim sporazumom ovdje funkcioniše već 24 godine u liku zlotvora kakav je Incko i drugi koji su ovdje, maltretirajući Srbe, našu Republiku i srpski narod u cjelini, sprovodili separatnu politiku osvete nad nama, kažnjavanja i svega što su činili u proteklom vremenu - rekao je Dodik u Banjaluci.

On je istakao da je to jedan kontinuitet i da se to vidi.

- Oni su nam podvalili ili pokušavaju podvaliti priču o bonskim ovlaštenjima (donesena 1997. godine na sastanku Savjeta za sprovođenje mira u Bonu/) koja ne postoje. Tamo nikad niko nije dao ovlaštenja, a rekli su da podržavaju napore visokog predstavnika. To je jedna neformalna grupa zemalja koja nije predviđena Dejtonskim mirovnim sporazumom - rekao je Dodik.

Prema njegovim riječima, sve to je bio jedan blef i najbolju ocjenu o svemu tome dao je tadašnji visoki predstavnik Karlos Vestendorp koji je rekao da to nije u skladu sa Dejtonskim mirovnim sporazumom.

Dodik je rekao da se Incko sada (zahtjevom da budu oduzete povelje Radovanu Karadžiću, Momčilu Krajišniku i Biljani Plavšić) još jednom na ružan način obračunava sa Republikom Srpskom.

Dodik je podsjetio da su svuda u civilizovanom svijetu osuđene osobe koje odsluže svoje kazne nakon toga slobodne u svemu, te da su prema tome Plavšićeva i pokojni Krajišnik imali sva prava.


Ponovio stav

On je naglasio da sada Incko drži predavanja RS, dok u u isto vrijeme toleriše ono što se dešava u Sarajevu, a kao primjer je naveo da se najveći broj zajedničkih institucija nalazi u sarajevskoj Ulici zelenih beretki.

- Zar neko zaista misli da to nama nije podvala i da to za nas nije uvredljivo? - pita Dodik.

Dodik je ponovio stav prema kojem se BiH vidi uređena kao decentralizovana zemlja do maksimuma sa dvije ili tri zajedničke funkcije i kao zemlja sa visokoautonomnom Republikom Srpskom.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.