PREDSJEDNICA RS

Cvijanović o Incku: Moramo biti svjesni zle namjere

Umjesto da dođe i obrati se narodnim poslanicima, on je odlučio da vrijeđa i truje, kaže Željka Cvijanović

Željka Cvijanović. Agencije

A. Ka.

7.2.2021

Predsjednica bh. entiteta Republika Srpska Željka Cvijanović izjavila je da se visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Valentin Incko (Inzko) nikada nije ponašao u skladu s međunarodnim pravom, kao ni njegovi prethodnici koji su mimo mandata nametali zakone i sankcionisali ljude.

Cvijanovićeva je ocijenila kao bezobrazan i nervozan potez visokog predstavnika u BiH Valentina Inzka traženje vraćanja povelja od određenih pojedinaca, jer je, kako navodi, suočen s činjenicom da je od njega zatraženo da se ponaša u skladu s međunarodnim pravom što nikada nije činio.


Ljudska prava

- U Narodnoj skupštini bi bilo sasvim dovoljno da se prepozna šta su namjere političkih partija u RS-u, odnosno da su jednoglasno iskazale opredjeljene o Inckovom zahtjevu. Zato ne vjerujem da bi moglo da bude neozbiljnih poslanika koji bi se ponašali drugačije od svojih partija - rekla je novinarima Cvijanovićeva.

Ona je podsjetila da su visoki predstavnici u BiH ostavljali ljude bez prava da se obrate bilo kojoj sudskoj instituciji.

- Zamislite, oni koji promovišu ljudska prava i pričaju o demokratiji, vladavini prava i pravnoj državi su brojne porodice u Srpskoj ostavili bez bilo kakve pravne zaštite. Ostavili su ih bez dokumenata, poslova u javnoj sferi i sada nam drže predavanje - navela je Cvijanovićeva.

Prema njenim riječima, Incko se oglušio o međunarodnu obavezu, a to je da mora da obavještava šta radi.

- S obzirom na to da je i RS zatražio da to uradi konačno jednom u okviru mandata na način kako je propisano i da sebi ne pribavlja ovlaštenja koja nema po međunarodnom pravu, onda je krenuo sa zahtjevom kako da se ponaša ad hoc skupštinsko tijelo - navela je Cvijanovićeva.

Ona je ocijenila da sve to pokazuje Inckovu nervozu i zlu namjeru.

Zle namjere

- Moramo biti svjesni zle namjere koja je najviše vezana za činjenicu i sve gadosti koje je izrekao braneći takav svoj potez koji je bio nepotreban. Umjesto da dođe i obrati se narodnim poslanicima, on je odlučio da vrijeđa i truje, te da dodatno zakomplikuje odnose u BiH, rekla je Cvijanovićeva.

Ona je napomenula da je Inzko odlučio i da drži predavanje ko je bio na pravoj, a ko na krivoj strani historije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.