BANJA LUKA-PRIJEDOR

Bošnjaci Kozarca: Ako izgrade trasu autoputa bez naše saglasnosti, to ćemo smatrati etničkim čišćenjem

Nećemo odustati. Vidimo da, uprkos našim upozorenjima, nisu ništa odgovorili, već nastavljaju. Mi ćemo ići do kraja ovaj put, kazao je jedan od mještana

Piše: N. Aj.

8.2.2021

Mještani su nezadovoljni i poručuju da će u svakom slučaju tražiti svoja prava pa makar došli i do suda u Strazburu. Printscreen

Mještani Kozarca izašli su na ulice kako bi poručili da gradnja trase autoputa Banja Luka - Prijedor jeste dobro došla, ali ne kroz njihova imanja.

Naime, u mjestu Hrnići trebalo bi biti srušeno ukupno 97 kuća za što su mještani saznali tek u martu. Niko ih ranije ništa nije pitao.

Oni su ranije najavili ove mirne proteste.

Mještani su nezadovoljni i poručuju da će u svakom slučaju tražiti svoja prava pa makar došli i do suda u Strazburu.

Direktno optužuju Milorada Dodika, predsjednika SNSD-a, stranke čiji kadrovi su trasirali sporni autoput.

- Samo preko mene mrtve. Još ova korona, još zemlju da mi uzmi, pa da nemam šta jesti - kazala je mještanka Talić Rasima pojasnivši da bi trasa išla preko njenih polja te da ne bi imala gdje čuvati životinje poput kokoški i koza od kojih živi.

Građani se pitaju je li ovo opet atak na njih.

- Ovdje su vršili ratne zločine. Vratili smo se, izgradili kuće, a sad opet treba rušiti, je li. Šta je pozadina ove trase - poručio je jedan od mještana.

Drugi je poručio da, ukoliko se nastavi s nastojanjem izgradnje trase, to će smatrati etničkim čišćenjem.


- Nećemo odustati. Vidimo da, uprkos našim upozorenjima, nisu ništa odgovorili, već nastavljaju. Mi ćemo ići do kraja ovaj put. Ovo je krajnje drsko i bezobrazno s njihove strane - kazao je jedan od okupljenih građana Kozarca.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.