OTKRIVAMO

Najtraženiji terorista Nusret Imamović nalazi se u Idlibu?!

Novi svjedoci, koji su krajem prošle godine izručeni Bosni i Hercegovini, tvrde da se Imamović i dalje nalazi u Siriji

Imamović: Ima još jednu ženu. Arhiv

Piše: M. Aščić

9.2.2021

Nusret Imamović, radikalni vehabijski vođa iz Gornje Maoče kojeg je američki Stejt department još 2014. godine stavio na specijalnu globalnu listu deset najtraženijih terorista na svijetu, i dalje se krije u Siriji, u koju je otputovao iz naše države još 2013., saznaje „Dnevni avaz“.


Iskaz u SIPA-i

Iako su vojni zvaničnici Libije tvrdili da je Imamović, nakon kraha Islamske države u Siriji, s porodicom prebjegao u Tripoli, gdje se pridružio snagama Vlade nacionalnog sporazuma (GNA), novi svjedoci Tužilaštva BiH sada tvrde drugačije.

Radi se o sirijskim ratnicima koji su krajem 2020. izručeni Bosni i Hercegovini, a u Siriji su se nalazili od 2013. godine. Ove osobe imale su direktan kontakt s Imamovićem.

Prema informacijama iz krugova bliskih Tužilaštvu, svjedoci tvrde da se Imamović i dalje krije u sirijskoj pokrajini Idlib, jednom od posljednjih uporišta El-Nusra Fronta. Takve tvrdnje iznijeli su i u Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA).


Nusret Imamović. Arhiv

Saznajemo da se Imamović, koji je u Siriju 2013. iz Gornje Maoče odveo kompletnu porodicu, oženio još jednom bh. državljankom prije četiri godine. Radi se o bh. državljanki kojoj je suprug nastradao u borbama.

Sada se pokušava otkriti tačna lokacija Imamovića. Pojedine informacije govore da se on krije i od Arapa, s obzirom na to da su za njim SAD raspisale veliku novčanu nagradu. Ukoliko bi bio otkriven, sirijske snage bi ga odmah predale Amerikancima.


Proces vrbovanja

Sumnja se da se krije na sjeveru pokrajine Idlib. Ranije se krio u gradu Azazu, koji su ruske snage krajem 2018. godine uništile u raketnim napadima.

On je u BiH važio za vehabijskog vođu, a u Siriji se pridružio terorističkoj organizaciji El-Nusra Front. Smatra se prvim vehabijskim liderom koji je počeo proces vrbovanja bh. mladića za rat u Siriji.

Bio pripadnik „El-Mudžahida“

  • Nusret Imamović je rođen 26. septembra 1971. godine u mjestu Lipovica kod Kalesije. Završio je Gazi Husrev-begovu medresu u Sarajevu. Tokom rata bio je pripadnik jedinice „El-Mudžahid“. Nakon rata otišao je u Ujedinjene Arapske Emirate, gdje je diplomirao na Fakultetu za šerijatsko pravo, te se vratio u BiH.

Živio je neko vrijeme u Zavidovićima, da bi se 2006. godine preselio u Gornju Maoču, koju je pretvorio u vehabijsko uporište.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.