MOSTAR

Nikšić za „Avaz“: Insistiranje na dr. Guzinu za direktnu posljedicu će imati izbor kandidata iz HDZ-a

Nije tačno da unutar „BH bloka“ ima bilo kakvih nesporazuma oko kandidature Irme Baralija za gradonačelnicu

Nikšić: Neprincipijelni pritisci. Arhiv

Piše: F. Karalić

9.2.2021

Danas smo u Mostaru moje kolege iz Naše stranke i ja posjetili i razgovarali sa rukovodstvima gradskih organizacija SDP-a i Naše stranke te nekim od gradskih vijećnika.

Željeli smo pokazati da stojimo uz naše organizacije i vijećnike koji su ovih dana izloženi brojnim neprincipijelnim pritiscima i provokacijama, poručio je u izjavi za „Avaz“ Nermin Nikšić, lider SDP-a


Podrška svih 7 vijećnika

-Nije tačno da unutar „BH bloka“ ima bilo kakvih nesporazuma oko kandidature Irme Baralija za gradonačelnicu. SDP je u javnim istupima i prilikom glasanja jasno dao podršku njenoj kandidaturi. Isto tako je očito kako PMP, kao partner „BH bloka“, nije podržala njenu kandidaturu. Naravno da smo razgovarali s kolegama iz PMP-a i da ćemo nastojati riješiti te probleme kako bi kandidat „BH bloka“ imao podršku svih 7 vijećnika – istakao je Nikšić.

Poručuje da ono što je izvjesno i očito je da u ovom odnosu snaga u slučaju istog broja glasova gradonačelnik Mostara će biti ili iz HDZ-a ili iz „BH bloka“.

-To je uslovljeno činjenicom da Statut Grada Mostara predviđa u slučaju istog broja glasova da prednost ima, odnosno da je izabran mlađi kandidat. Dakle, da budem potpuno jasan, insistiranje tzv. Koalicije za Mostar na podršci njihovom kandidatu dr. Guzinu će za direktnu posljedicu imati izbor kandidata iz HDZ-a. Dr. Guzin je sjajan ljekar i sigurno kvalitetan kandidat, koji ne može biti izabran čak da ga podrže i naši vijećnici jer u slučaju istog broja glasova prednost ima mlađi kandidat što bi u toj varijanti bio kandidat HDZ-a - smatra Nikšić.



Početak integrativnih procesa

Zbog toga je Nikšić još jednom pozvao sve gradske vijećnike da svoj glas daju kandidatu „BH bloka“ jer će to, kako kaže, značiti promjenu stanja u Mostaru, početak integrativnih procesa i evropski Mostar.

-Nije nebitno ni to što u tom slučaju ne bi bilo razloga da se bilo koji od dva bloka okupljena oko HD-aZ i SDA osjeća pobjednikom ili poraženim. Svakako da bi podrška kandidatu „BH bloka“, ko god da bude, značila da nije pobijedila nijedna nacionalna, već da je pobijedila bosanskohercegovačka strana. Mi u SDP-u ćemo pratiti razvoj situacije u skladu s tim djelovati – zaključuje Nikšić.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.