NEZADOVOLJSTVA

Poljoprivrednici traže sastanak sa ministrima Turković, Podžić i Cikotić

Ovaj zajednički sastanak neophodan radi razmjene informacija o stanju na tržištu poljoprivrednih proizvoda BiH, za koje poljoprivrednici tvrde da je ozbiljno uzdrmano pandemijom koronavirusa

Poljoprivreda pala na nikad niže grane. Ilustracija

A. Č. / Srna

10.2.2021

Delegacija poljoprivrednih proizvođača u BiH traži hitan sastanak sa ministrima u Vijeću ministara - vanjskih poslova Biserom Turković, odbrane Sifetom Podžićem i sigurnosti Selmom Cikotićem o stanju u domaćem agraru, sa akcentom na mjere zaštite domaće proizvodnje.

Iz Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača Republike Srpske saopćeno je da je ovaj zajednički sastanak neophodan radi razmjene informacija o stanju na tržištu poljoprivrednih proizvoda BiH, za koje poljoprivrednici tvrde da je ozbiljno uzdrmano pandemijom koronavirusa, ali i prekomjernim uvozom koji je doveo do nenormalno niskih otkupnih cijena žive stoke i drugih proizvoda.

Cijene su dvostruko niže

- Te cijene su sad već dvostruko niže od proizvodnih cijena. Ovo je naročito prouzrokovalo velike probleme uzgajivačima svinja i junadi, povrtarima i voćarima, mljekarima i živinarima, odnosno kompletnoj domaćoj poljoprivredi, tako da smo dovedeni u vrlo tešku i neizvjesnu situaciju zbog koje će mnogi odustati od dalje proizvodnje - navodi se u saopštenju.

Poljoprivrednici ukazuju da gube i volju i želju za radom, da ih neizvjesnost i nesigurnost demorališu, te dodaju da je u samo tri mjeseca cijena svinja i bikova pala na nikad niže grane, a neizvjesnost sa kojom su suočeni farmeri je najgora jer više uopće ne znaju šta dalje.

- Cijene žitarica divljaju, repromaterijal za proljetnu sjetvu je poskupio više od 20 posto, a naše proizvode ne možemo prodati. Izlaz iz krize jeste da se postave pravila igre za sve jednako, za primarne proizvođače, trgovce i prerađivače - navodi se u saopštenju.

Poljoprivrednici naglašavaju da primarnu stočarsku proizvodnju u BiH uništava uvoznički lobi, na prvom mjestu megamarketi koji uvoze i prodaju meso lošijeg kvaliteta, a potom domaću industriju uslovljavaju sa cijenom mesa kako bi se našla u vitrinama megamarketa.


Mjere bi donijele i značajne benefite BiH

- Otuda i zajednička potreba svih poljoprivrednih proizvođača u BiH za uvođenje mjera zaštite domaće proizvodnje koje bi sigurno oživjele naš agrar. Osim toga, mjere bi donijele i značajne benefite BiH. Na bazi proračuna carine i takse na uvoz mesa, BiH bi prihodovale blizu 100 miliona KM na godišnjem nivou, povećao bi se značajno broj radnih mjesta, došlo bi do značajnog porasta pokrivenosti uvoza izvozom - ističu poljoprivrednici.

Oni navode da o ovim i sličnim problemima žele da razgovaraju sa navedenim ministrima u Vijeću ministara.

Delegaciju poljoprivrednih proizvođača čine predstavnici Udruženja poljoprivrednih proizvođača BiH, Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača Republike Srpske, Udruženja poljoprivrednika Federacije BiH, Udruženja uzgajivača svinja Republike Srpske, Seljačkog saveza FBiH, te Udruženja poljoprivrednih proizvođača sela Semberije i Majevice.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.