NAKON PRVOG KRUGA GLASANJA

Baraliji žao, u petak odluka Guzin ili Kordić na čelu Mostara

Danas je bilo određenog nekorektnog ponašanja određenih vijećnika, kazao je dr. Guzin

Irma Baralija i dr. Zlatko Guzin. M. Sm.

Piše: M. Smajkić

10.2.2021

Irma Baralija, koja je kao kandidatkinja Bh.bloka ponovo i nakon tajnog glasanja sa svega dva glasa ispala iz dalje utrke za izbor gradonačelnika Mostara, u izjavi nakon sjednice Gradskog vijeća izrazila je žaljenje što su njene kolege iz SDP-a i PMP-a napustile sjednicu.

Podsjetimo, Arman Zalihić iz SDP-a, kojeg su kandidirali iz PMP-a, napustio je sjednicu nakon što nije uvažen njegov prijedlog za odgodu od pet dana radi dodatnih konsultacija za izbor gradonačelnika. S njim su sjednicu napustili vijećnici SDP-a i PMP-a.

- Lojalna sam procedurama i smatrala sam da se treba završiti ono što je započeto. Vidjeli ste kako sam se zalagala za to da se svima omogući kandidatura. Imali smo konsenzus oko toga da se vratimo na prvi krug, ali nismo imali konsenzus o novim kandidaturama. Žao mi je što je ispalo kako je ispalo - rekla je ona.

Upitana za budućnost Bh.bloka Baralija je kazala da će o tome odlučiti organi stranke.

Dr. Zlatko Guzin, kandidat Koalicije za Mostar (SDA, SBB, DF, S BiH i BPS) je rekao kako su napokon stabilizirali situaciju te je izrazio nadu da će proces izbora gradonačelnika biti završen u petak, kada je zakazan nastavak konstituirajuće sjednice.

Dr. Mario Kordić i dr. Zlatko Guzin. M. Sm.

- Danas je bilo određenog nekorektnog ponašanja određenih vijećnika. I neću se referirati na njihove razloge i kako su se ponašali i srušili dignitet Vijeća. Želim se zahvaliti vijećnicima Koalicije za Mostar, od prvog susreta i završetka izbora mogu reći da smo sve stavove i odluke donosili konsenzusom i što je tako i danas i bit će i tokom rada ovog Gradskog vijeća - rekao je dr. Guzin.

Upitan o tome ko mu je dao 12. glas, budući da je na prethodnoj sjednici imao 11 glasova, dr. Guzin je rekao da je glasanje bilo tajno te da ne postoje nikakve teorije zavjere.

- Mislim da se moramo ostaviti priča i ružnih riječi u smislu prodaje i izdaje i mislim da moramo spustiti tenzije. Mnogo je teških riječi izrečeno. Pozivam sve da se tenzije spuste i ružne riječi ne govore - rekao je.

Dr. Mario Kordić, kandidat HDZ-a BiH, koji je osvojio 14 glasova, izrazio je zadovoljstvo što su pronašli rješenje kako nastaviti sjednicu.

- Ovaj grad već dugo ima situaciju kakvu ima s Gradskim vijećem i nadam se da će to u petak biti završeno. Zahvaljujem se građanima što su strpljivo gledali ove dvije sjednice i nadam se da ćemo početi raditi ono za što su nas birali - rekao je dr. Kordić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.