BIJELJINA

Otvoren dnevni centar za djecu s poteškoćama u razvoju: Veliko olakšanje za roditelje

Može primiti tridesetak korisnika

Dnevni centar u Bijeljini. Lj. Ljubojević

Lj. Ljubojević

12.2.2021

U bijeljinski Dnevni centar za djecu s poteškoćama u razvoju, koji je izgrađen sredstvima Ambasade Japana u BiH, a opremljen uz pomoć donacija, ušla je prva grupa od šestero djece.

Slavica Kovrlija, rukovodilac Dnevnog centra, kaže da je kapacitet centra tridesetak korisnika, te da se u međuvremenu javilo sedamnaestero djece kojima je neophodna ova usluga.

- Za rad s djecom s poteškoćama u razvoju neophodno je angažirati defektologe, logopede, oligofrenologe, psihologe, medicinsku sestru, što je osnovni tim za određenu grupu djece. Povećanjem broja djece angažirat ćemo više defektologa koji će raditi s djecom – kazala je Kovrlija.


Kovrlija: Teško vrijeme. Lj. Ljubojević

Dodala je da će za roditelje koji su u ovakvom stanju društva i vremenu istinski heroji ovaj dnevni centar predstavljati veliko olakšanje.

- Svaki roditelj želi svome djetetu najbolje. Ovo je način da se i roditelji malo rasterete, da ostave dijete na sigurnom. Roditelji su i psihički i fizički iscrpljeni, pa će im ovaj centar omogućiti da se posvete i nekim drugim aktivnostima, da, eventualno, potraže posao. Imamo dnevni boravak, ali planiramo razvijati i specijalističke usluge, fizioterapijski i poseban logopedski tretman, senzornu sobu, drugačiji način integracije – istakla je Kovrlija.

Dnevni centar za djecu s poteškoćama u razvoju koristit će djeca i mladi uzrasta od šest do 21 godinu.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.