BHANSA

Primorac: Spremni dočekujemo normalizaciju zračnog prometa iznad BiH

Mitrović je pozdravio aktivnosti rukovodstva BHANSA-e te najavio punu podršku resornog ministarstva ostvarenju zacrtanih planova Agencije

Primorac razgovarao s Mitrovićem. Fena

A. J. / Fena

11.2.2021

Uprkos nepredvidivom i neizvjesnom razvoju situacije s pandemijom koronavirusa, a što se najdirektnije odrazilo na zračni promet u cijelom svijetu, BHANSA očekuje da njen plan za ovu godinu bude u potpunosti realizovan i da se stanje u zračnom prometu za čiju kontrolu je nadležna, stabilizuje, kazao je direktor Agencije za pružanje usluga u zračnoj plovidbi BiH (BHANSA) Davorin Primorac.


On se u sjedištu Agencije u Mostaru sastao s ministrom prometa i komunikacija BiH Vojinom Mitrovićem, a osim realizacije plana za 2021. godinu, uticaju pandemije na prihode i ukupno poslovanje BHANSA-e, razgovarano je i o mjerama za prevazilaženje trenutnog stanja te problemima kadrovske strukture i tehničke opremljenosti.



Sposobni kadrovi

Kao i cijela zrakoplovna industrija i sve druge agencije za kontrolu zračne plovidbe, BHANSA se početkom pandemije suočila sa do sada nezapamćenim problemima i skoro potpunom obustavom zračnog prometa.


- Zahvaljujući kriznim mjerama koje smo poduzeli uspjeli smo minimizirati štetu i odgovoriti na novonastalu situaciju bolje od mnogih drugih agencija, što je prepoznato i od naših evropskih partnera koji su nam za to odali priznanje. Upoznali smo ministra s nastavkom naših aktivnosti koje imaju za cilj da spremno dočekamo normalizaciju zračnog prometa u narednom periodu, kazao je Primorac.


I u sadašnjoj krizi BHANSA je uspjela očuvati kvalifikovane, stručne i sposobne kadrove koji su u stanju odgovoriti najzahtjevnijim zadacima kontrole zračnog prostora.


- Do prije samo nekoliko godina BiH nije imala skoro nikakve kapacitete u toj oblasti, a sada imamo potpunu kontrolu na svom nebu. Mi smo sada fokusirani na stabilizaciju poslovanja i sigurno oživljavanje zračnog prometa. Naravno, nismo odustali od naše dugoročne strategije razvoja za period do 2027. godine, odnosno nastavka ulaganja u edukaciju stručnjaka u BHANSA-i modernizaciju opreme, revitalizaciju i nadogradnju infrastrukture - poručio je Primorac.


Posebno je naglasio činjenicu da će za ove razvojne projekte, kao i sve druge aspekte poslovanja, finansiranje biti osigurano isključivo iz vlastitih sredstava BHANSA-e, bez budžetske podrške države. Ministar Mitrović je pozdravio aktivnosti rukovodstva BHANSA-e te najavio punu podršku resornog ministarstva ostvarenju zacrtanih planova Agencije.

Pozitivan stav BiH

Kako je kazao Primorac, na početku i u najtežim trenucima krize izazvane COVID 19 bilo je neophodno osigurati pozitivan stav BiH prema rješenjima koja su dolazila od Evropske organizacije za sigurnost zračne plovidbe. Istovremeno, provesti momentalno smanjenje rashoda BHANSA kako bi dobili prostor za razvoj plana spašavanja Agencije. Na kraju sva su rješenja pretočena u službeni stav naše zemlje na međunarodnom planu kao i službene akte Agencije koji su usvojeni od najvišeg izvršnog organa BiH, Vijeća ministara.


Ključnu ulogu u ovim procesima, naglasio je, imalo je Ministarstvo komunikacija i prometa na čelu sa ministrom Mitrovićem.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.