SASTANCI

Čović i Izetbegović razgovarali s Nelsonom i Satlerom o izmjenama Izbornog zakona

Razgovaralo se o konkretnim prijedlozima i rješenjima koja bi trebalo uputiti u parlamentarnu proceduru

Izetbegović i Čović. Arhiv

Večernji list

11.2.2021

Nakon niza bilateralnih susreta čelnika HDZ-a BiH i SDA Dragana Čovića i Bakira Izetbegovića te njihovih pojedinačnih razgovora s američkim ambasadorom u BiH Erikom Nelsonom (Eric) i šefom Delegacije EU Johanom Satlerom (Johann Sattler), uslijedio je i zajednički sastanak svih ovih aktera, piše Večernji list BiH.

Kako saznaje "Večernji list", Čović i Izetbegović, uz najbliže stranačke saradnike, sastali su se jučer s Nelsonom i Satlerom. Ovaj sastanak zapravo je već ranije najavljen i potpuno je očekivan. Glavna tema novog kruga razgovora bila je reforma izbornog zakonodavstva.

Čović je prošle sedmice najavio da će, prije otpočinjanja novog kruga razgovora, Nelsonu i Statleru predati prijedloge hrvatske strane za izmjene Izbornog zakona kako bi oni bili potpuno upoznati što Hrvati predlažu kao konkretna rješenja i zbog čega.

Još ranije su ti prijedlozi prezentirani bošnjačkoj strani, odnosno SDA i Bakiru Izetbegoviću. Upravo na jučerašnjem sastanku, kako saznaje "Večernji list", razgovaralo se o konkretnim prijedlozima i rješenjima koja bi trebalo uputiti u parlamentarnu proceduru.

Politički trenutak za početak pregovora, po nekima, nije dobar jer se lokalni izbori u nekoliko općina i gradova ponavljaju, a mnogo je kontroverzi i oko provedbe izbora u Gradu Mostaru, pa i oko uspostave lokalne vlasti.

S bošnjačke strane će, sasvim izvjesno, i dalje biti insistiranja da se u reformu Izbornog zakona ugrade i neka druga rješenja koja se ne tiču legitimnog nacionalnog predstavljanja, piše, između ostalog, Večernji list.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.