REAKCIJE

Zalihić: SDA žrtvuje Guzina jer je sa HDZ-om dogovorila da Kordić bude gradonačelnik

Dok su SDP i PMP odlučivali u mostarskoj vijećnici, NS je odlučivao u stranačkoj centrali u Sarajevu, kaže Zalihić

A. J.
  • Zalihić: Ovim su pale sve maske

    Zalihić: Ovim su pale sve maske

    Foto: Arhiv


Nakon jučerašnje kandidature za gradonačelnika Mostara na Facebooku se oglasio Arman Zalihić, SDP-ov vijećnik. Njegov status prenosimo u cijelosti.

- Svu energiju, zadnjih mjeseci, uložio sam u BH Blok, maksimalno se trudeći da ostvarimo što bolji izborni rezultat. Iako je SDP na izborima dobio više mandata, a imali smo i bezrezervnu podršku PMP-a, od kolegice Baralije sam odmah zatražio izjašnjene o njenoj eventualnoj kandidaturi, a sve kako bih istu mogao predložiti organima stranke. Jasno sam rekao da se u slučaju njenog pristanka ne kanim kandidirati.  

Iako su vodili medijsku kampanju izostao je njen zvanični stav zbog čega su mi članovi Gradskog obora i SDP-ovi članovi Vijeća BH Bloka opravdano spočitavali kandidaturu kolegice Baralije pošto naši stranački organi nisu donijeli odluku o tome.

Na moje inisititanje održan je novi sastanak na kojem je kolegica Baralija, nakon mjesec dana medijskih natpisa, prvi put zatražila podršku. U roku 72 sata održali smo sjednicu Gradskog odbora SDP-a Mostar, na kojoj smo joj dali JEDNOGLASNU podršku.

Iza njene kandidature sam stao krajnje iskreno i u punom kapacitetu. Išao sam toliko daleko da sam molio predsjednika PMP-a, Semira Drljevića – Lovca, da joj i oni daju podršku, kako bi u startu imala potporu svih sedam vijećnika. No, isključivo zbog njihovih ranijih odnosa, a napose zbog opservacija članova NS-a oko ratnog puta gospodina Drljevića, PMP joj ni po koju cijenu nije željela dati podršku.

Podrška svih sedam članova BH Bloka i PMP-a

Na Konstituirajućoj sjednica Vijeća, SDP i NS daju podršku Baraliji.   

Nakon prvog kruga glasanja, bilo je jasno da kandidat HDZ-a doktor Mario Kordić ima podršku SNSD-ovog vijećnika doktora Milivojevića. U spoznaji da je vijećnica NS-e Boška Ćavar, u više navrata, javno i nedvojbeno izjavljivala da će biti suzdržana, a da PMP ne želi podržati Baraliju, postalo je očito kako bi jedino ja mogao imati podršku svih sedam članova BH Bloka i PMP-a. Naravno da to nije garantiralo i moj izbor, ali jeste bilo bar teoretski izvodljivo.

Naime, bilo je jasno da doktor Guzin ima 11 glasova Koalicije za Mostar, te bi teoretski i uz našu podršku,  dosegnuo do maksimalnih 17 glasova, što je bilo jednako kao i doktor Kordić (HDZ 13, HRS 3, SNSD 1), što bi potonjem  donijelo gradonačelničku poziciju, jer je mlađi.  

Sve to, na jučerašnjem sastanku u Hotelu "Bristol", argumentirano je obrazloženo NS-u i na sjednicu idemo u raspoloženju da treba poništiti proces kandidatura i prvi krug izbora što sam u ostalom i zatražio. Naravno, HDZ i SDA ne žele vratiti stvari na početak pa predlažu da postojeći kandidati moraju ostati, uz zaključak da se i novi mogu kandidirati.  

Pozivam kolegicu Baraliju van i pitam je u „četiri oka“: „Irma, što ćemo?“, na što dobivam odgovor: „Kandidiraj se, glasat ću i ja za tebe“. Da mi nije dala takav nedvosmislen odgovor podrške ne bih se kandidirao. Nakon toga prihvaćam zaključak, uz napomenu da nikom nisam dao obećanje kako nakon kandidature neću tražiti petodnevnu pauzu za konzultacije.    

Ponovo idemo na pauzu, kad se na hodniku susrećem sa vijećnika Salemom Marićem, kojemu je valjda postalo jasno da ovim činom želim osujetiti njegov tajno skovani plan sa HDZ-om, da osigura pobjedu doktoru Kordiću, kako bi u konačnici njemu pripala funkcija predsjednika Vijeća. Njegove uvrede su bile toliko ružne, proste i krajnje primitivne da ih ovdje ne želim iznositi.

Ipak, prelazim preko toga i pozivam ga na konzultacije, gdje mu se kolegica Adela Gosto obraća riječima: „Jasno vam je da doktor Guzin nema šanse, stoga Vas molimo da podržite odgodu od pet dana kako bismo dogovorili 17 ili 18 ruku za kandidata koji ima šansu pobijediti HDZ“.  

Vraćamo se u salu kad mi kolegica Baralija govori: „Pitali su me iz Koalicije za Mostar ako sa sjednice izađu vijećnici SDP-a i PMP-a, da li izlazim i ja, i ja sam im potvrdno odgovorila“. Predsjednik Zelenika ulazi u Vijećnicu i ne dozvoljava mi da zatražim pauzu od pet dana, nakon čega sam primoran napustiti istu, a za mnom i ostali vijećnici SDP-a i PMP-a.

Simptomatično je da, nakon moje kandidature, potpredsjednica Naše stranke Sabina Ćudić objavljuje u medijima da se zbog SDP-a u Mostaru raspada "BH Blok" što je prijetnja i na državnom nivou. Vjerojatno nakon te objave, kolegica Irma Baralija mijenja stav i odlučuje ostati na sjednici, te tako „gazi riječ“ koju mi je dala par minuta ranije. Dakle, dok su SDP i PMP odlučivali u mostarskoj vijećnici, NS je odlučivao u stranačkoj centrali u Sarajevu!

Sve ovo je rezultiralo da kandidati Guzin i Kordić prolaze u drugi krug, čime postaje kristalno jasno kako je doktor Guzin žrtvovan od strane Koalicije za Mostar, točnije predsjednika GO SDA Mostar, gospodina Salema Marića. Tad se traži prekid od tri dana - dok na moj poziv, prije prvog kruga, nisu pristali.

Ovim su pale sve maske i jasno je da su samo SDP i PMP iskreno radili na tome da napokon dobijemo gradonačelnika koji nije iz dvije nacionalne stranke, dok su SDA i HDZ davno organizirali igrokaz u kojem bi Kordić postao gradonačelnik, a Salem Marić predsjednik Vijeća. Žalosti me što je NS ostao s njima, no to najbolje govori da su skloni populizmu i samopromociji, a ne političkoj realnosti i suprotstavljanju nacionalnim blokovima u Mostaru.

Strateški partneri

Zadnjih dana sam imao poprilično „žestoke“, nekad i pomalo neodmjeren izjave i medijske nastupe, što mi inače nije svojstveno, pa koristim priliku zbog toga se najiskrenije ispričati svim Mostarkama i Mostarcima. Držim da je, nakon svega, postalo jasno kako sam na to, na određeni način, bio i primoran u želji da ogolim kriminal u minulom periodu, koji pojedinci vješto žele prikriti pod plašt nacionalnih interesa.

Mislim da je, nakon ovog današnjeg  - finalnog čina „igrokaza“, postalo svima jasno da SDA i HDZ nikad ne bi pristali na gradonačelnika koji bi izvršio nadzor nad velikim brojem nelegalnih radnji i kriminala u zadnjih 20 godina. Zbog toga oni ostaju dugogodišnji strateški partneri, na zajedničkom i odavno dobro trasiranom putu netransparentnosti i pogodovanja svojim poslušnicima!

Živi bili pa vidjeli - zaključio je Zalihić.

Svu energiju, zadnjih mjeseci, uložio sam u BH Blok, maksimalno se trudeći da ostvarimo što bolji izborni rezultat. Iako...

Objavljuje Arman ZalihićČetvrtak, 11. veljače 2021.

Više o temi Arman Zalihić

NA VRH

Podijeli članak na