KOMENTAR

Kompanija "Arcelor Mittal" stavlja metu na čelo gladnim rudarima, proglasili ih neposlušnicima

Tako su rudari, koji svoj hljeb zarađuju u izuzetno teškim uslovima, svaki dan rizikujući vlastite živote kako bi nahranili svoju djecu, proglašeni izdajnicima i neposlušnicima

Piše: E. Trako

11.2.2021

Rudari očajnički traže svoja prava. Avaz

Grupa od trideset rudara Rudnika mrkog uglja Zenica jučer od 18 sati stupila je u štrajk glađu zbog blokade računa rudnika i neuplaćivanja doprinosa njihovim kolegama koji ne mogu ostvariti svoja prava na penziju.

Jutros su poručili da ovoga puta neće pristati samo na jednodnevnu deblokadu računa, kako bi njima i kolegama iz Breze bile isplaćene plaće.


- Od prijedloga koji je bio prošli mjesec nema ništa. Opet će za 15 dana ponovo ovdje biti sakupljanje. Mi tražimo da se problem riješi za sva vremena - rekao je Izudin Spahijaj, predsjednik Sindikata RMU Zenica. 





I dok rudari očajnički pokušavaju ostvariti svoja prava, iz kompanije "ArcelorMittal" jutros stiže bezobrazno, bezobzirno, gebelsovsko saopćenje.

- Kompanija „Arcelor Mittal“ Zenica obavijestila je građane tog grada da su primorani značajno smanjiti isporuku toplotne energije prema gradu, s velikom mogućnošću potpunog prekida. Razlog je nedostatak energetskog uglja na našem skladištu zbog obustave rada Rudnika mrkog uglja Zenica i prekida isporuke od prekjučer, 9. februara. Nadamo se da će Rudnik i „Elektroprivreda“ čim prije riješiti svoje probleme kako bismo mogli nastaviti s nesmetanom proizvodnjom toplotne energije. Tako je radnički neposluh, u koji su zenički rudari stupili u ponedjeljak, 8. februara, polučio negativne efekte za zagrijavanje grada - ističu iz „Arcelor Mittala“, prenosi Fena.

Tako su rudari, koji svoj hljeb zarađuju u izuzetno teškim uslovima, svaki dan rizikujući vlastite živote kako bi nahranili svoju djecu, proglašeni izdajnicima i neposlušnicima. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.