STAVOVI

Incko: Rado ću doći u Banju Luku i reći šta je pogrešno s odlikovanjem ratnih zločinaca

Ako se ne povuku odlikovanja, sigurno će biti posljedica, rekao je Incko

A. J. / Al Jazeera
  • Incko: Važno je da počne proces razmišljanja

    Incko: Važno je da počne proces razmišljanja

    Foto: Arhiv


Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko (Inzko) komentirao je u razgovoru za "Al Jazeeru Balkans" zahtjev Narodnoj skupštini RS za povlačenje odlikovanja ratnim zločincima. Poručio je da će vrlo rado doći u Banju Luku da objasni šta je u tome pogrešno.

Zakon o zabrani negiranja genocida

Incko je najavio i da bi odbijanje zahtjeva moglo rezultirati Zakonom o zabrani negiranja genocida. On je prošle godine rekao da je spreman nametnuti Zakon o zabrani negiranja genocida ako ne bude usvojen do 11. jula.

- Imamo još nešto manje od tri mjeseca, važno je da počne proces razmišljanja. Od kazne mi je bitnije da razmisle o tome je li važno da imaju ratne zločince kao heroje, a ne Nikolu Teslu ili Srđana Aleksića - rekao je Incko.

Na pitanje uključuje li i ovaj slučaj sankcije protiv Dodika koje je najavljivao zbog ploče s imenom Radovana Karadžića na Studentskom domu na Palama, Incko je odgovorio da posljedice neće izostati.

- Ako se ne povuku odlikovanja, sigurno će biti posljedica. To će biti i poticaj za nametanje zakona o negiranju genocida, i to je dokaz više da je ovaj zakon potreban - rekao je.

Komentirao je i zahtjev Kluba zastupnika SNSD-a u Narodnoj skupštini RS, koji je zatražio da podnese izvještaj o radu.

Izvještaji Vijeću sigurnosti

- Vijeću sigurnosti UN-a sam 25 puta podnio izvještaj o radu, ti izvještaji se nalaze na web-stranici mog ureda. Moja dužnost su samo izvještaji Vijeću sigurnosti, a ne pojedinačno nekome drugom. No, vrlo rado ću doći u Banju Luku i reći šta je pogrešno s odlikovanjem ratnih zločinaca i zašto se NSRS treba o tome očitovati - istaknuo je Incko za "Al Jazeeru Balkans".

Više o temi Valentin Inzko

VISOKI PREDSTAVNIK
Incko o dočeku u Laktašima: Srbi su hrabar narod

Više o:

Valentin Inzko OHR
NA VRH

Komentari

Podijeli članak na