SRAMOTNO

Nizozemska svoje veterane koji nisu uspjeli spriječiti genocid nagrađuje sa 5.000 eura

Kao gest i znak zahvalnosti za službu, kako se navodi u saopćenju, u strašnim okolnostima

Ratko Mladić s Nizozemcima u Srebrenici. Screenshot

Avaz.ba

11.2.2021

Nizozemska vlada svojim veteranima pri Ujedinjenim nacijama, koji nisu uspjeli spriječiti masakr u Srebrenici 1995. godine, platit će po 5.000 eura, kao, kako je saopćeno, gest i znak zahvalnosti za službu u strašnim okolnostima.

Isplata, koju je najavio ministar odbrane, jedan je od vladinih odgovora na studiju u koju je bilo uključeno 850 vojnika iz nizozemske mirovne misije, dodaje agencija.

Kako se navodi, ti vojnici bili su u Srebrenici kada su taj grad preuzeli dobro naoružani vojnici snaga bosanskih Srba na čelu sa generalom Ratkom Mladićem, koji je optužen za genocid od strane Trubinala Ujedinjenih nacija u Hagu, zbog uloge u užasnom masakru u kojem je ubijeno više od 8.000 ljudi.

Nizozemska se dugo borila sa posljedicama zločina u Srebrenici, a vlada bivšeg premijera Wima Koka podnijela je ostavku 2002. godine, nakon što su tamnošnje vlasti oštro kritikovane jer su poslale vojnike u opasnu zonu bez odgovarajućeg oružja i ovlaštenja da zaštite oko 30.000 izbjeglica koje su pobjegle u holandsku bazu na istoku Bosne.

Nizozemski vrhovni sud je 2019. je presudio da je Nizozemska djelimično odgovorna za smrt oko 350 Bošnjaka koje su ubile snage bosanskih Srba tokom genocida, prenosi AP. Ovaj sud zaključio je da su mirovnjaci te zemlje 13. jula 1995. evakuirali ljude iz svoje baze pored Srebrenice, uprkos tome što su znali da su “u ozbiljnoj opasnosti da budu zlostavljani i ubijeni” od strane srpskih vojnika.

UN je kritikovan jer nije odobrio korištenje zračnih udara NATO-a kako bi podržao nizozemske trupe na zemlji nakon što su one bile napadnute.

Premijer Mark Rutte je u poruci koju je poslao prošle godine, na 25. godišnjicu genocida u Srebrenici, naglasio patnju bosanskih muslimana koji su izgubili najmilije, a spomenuo je i “muškarce i žene iz nizozemskog bataljona UN-a koji su se u julu 1995. osjećali bespomoćnim i koje i danas proganjaju sjećanja”, prenosi Aljazeera Balkans.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.