STAVOVI

Halil Lagumdžija: Ne smatram da je pravosuđe najslabija karika

Svi koji nam mogu pomoći trebaju biti uključeni i tražit ćemo punu saradnju, rekao je Lagumdžija

Piše: E. Halimić

11.2.2021

Lagumdžija: Integritet nosilaca pravosudnih funkcija je ključ. E. Halimić

Odgovarajući na pitanja novinara novi predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH Halil Lagumdžija kazao je da dešavanje nakon ostavke Milana Tegeltije nije do kraja normirano.

- Ali mislim da su donesene odluke dobre i da tu neće biti posljedica. Želim učiniti sve da sve krene u pozitivnom pravcu. Svi koji nam mogu pomoći trebaju biti uključeni i tražit ćemo punu saradnju - istakao je Lagumdžija.

Na pitanje o novom zakonu o VSTV-u, Lagumdžija je kazao da je to pitanje u nadležnosti Parlamenta.

- Integritet nosilaca pravosudnih funkcija je ključ. Nastojati ćemo da u novi zakon ugradimo sve što će doprinijeti popravljaju stanja - naglasio je Lagumdžija.


Povjerenje građana u značajnoj mjeri opalo

Potpredsjednica VSTV-a Biljana Simeunović dodala je da se protiv pritisaka treba boriti svojim stavom i integritetom.


Govoreći o nacionalnoj strukturi u pravosuđu, Lagumdžija je istakao da su prije jučerašnjih izbora imali prethodnog predsjednika koji je bio iz reda Srba, predsjednika Suda BiH iz reda Ostalih, te glavnu tužiteljicu Tadić.


- Bošnjaci nisu imali svoje predstavnike u posljednje četiri godine. Potpredsjednica Vijeća je bila iz reda Hrvatskog naroda. Trenutno nemamo niti jednog Srbina na rukovodnim pozicijama u provosuđu. Smatram da je to izbalansirano, kao što je do sad bilo sa Bošnjacima u prethodnom periodu. Nemamo četiri pozicije. Ostavljam mogućnost da se drugačije rezonuje - naglasio je Lagumdžija.


Odgovarajući na novinarsko pitanje, Lagumdžija je istakao da je povjerenje građana u značajnoj mjeri opalo u odnosu na VSTV.


- Raditi ćemo na tome. Živimo na brdovitom Balkanu, a povjerenje se teško stiče, a gubi se u sekundi. Ne smatram da je pravosuđe najslabija karika. Ogroman procenat ljudi u pravosuđu radi u skladu s integritetom. Govoreći o strategiji za ratne zločine, imamo mnogo problema. Imamo nove korake, intenziviran je proces prenošenja na niže nivoe. Mogu reći da je oko 300 predmeta u toj proceduri i prenijeto je na niže nivoe. Gledat ćemo da radimo na tome da ne dolazi do novih afera, a UDT nek radi svoj posao pa i nadležno tužilaštvo - istakao je Lagumdžija.


Na ponovljeno pitanje o nacionalnoj strukturi, Lagumdžija je kazao da bi volio da je situacija drugačija.

Objaviti imovinske kartone

- Izabran sam za predsjednika VSTV-a i obavio sam razgovor sa gospodinom Forcom i molio sam ga da uđe u izbor za poziciju potpredsjednika. Pričao sam neformalno i rekao mi je svoje razloge. Uvažavam to. Niko ostali iz reda Srba se nije kandidirao osim gospođe Biljane koja živi i dolazi iz RS. Smatram da o tome treba voditi računa, a mislim na to odakle ko dolazi. Treba to ispoštovati kad je to moguće - poručio je Lagumdžija.


Dodao je da smatra da se imovinski kartoni trebaju objaviti.


- Manje složene predmete ratnih zločina treba spustiti na niži nivo i ubrzati taj proces jer gubimo trku sa vremenom. Pandemija je nas omela - zaključio je Lagumdžija.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.