BURNO NA SJEDNICI VLADE

KCUS zatražio da SBK plati sve testove od početka pandemije, pa i donirane

Dobili smo dopise gdje oni potražuju nekakva sredstva za deset hiljada testova, rekao Matić

Sa sjednice Vlade SBK. Avaz

Piše: D. Pucar

11.2.2021

Pacijenti iz Srednjobosanskog kantona (SBK) već 10-tak dana ne mogu dobiti testove za koronavirus sa Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu. Naime, KCUS je zatražio od Vlade SBK da plati troškove PCR testiranja za pacijenate iz tog kantona od početka pandemije do danas, potvrdio je kantonalni ministar zdravstva Anto Matić.

Kazao je da to znači da za pacijente iz SBK više nema besplatnog testiranja na koronavirus u KCUS-u, dodavši da taj centar potražuje između milion i po i dva i po miliona maraka.


Matić: Novac nije planiran u budžetu. Avaz

Otvoriti pregovore

Kako je kazao, taj novac nije planiran u ovogodišnjem kantonalnom budžetu.

- Dobili smo dopise gdje oni potražuju nekakva sredstva za deset hiljada testova. Tražiti ćemo od Federalnog ministarstva zdravstva sastanak sa oba klinička centra i treba otvoriti pregovore da se ova situacija prevaziđe. Ne bježimo od toga da platimo ako smo dužni, ali to treba da bude realno - kazao je Matić.

Premijer Tahir Lendo podsjetio je da su klinički centri dobili značajna sredstva od Vlade Federacije BiH, pa i dobar dio doniranih testova.

- Kantoni na početku pandemije nisu imali laboratorije za PCR testiranje, nego smo bili orijentirani na kliničke centru Sarajevu i Mostaru. Računuli smo da su iz tih sredstava i redovnih procesa koje imaju zaduženi i da rade za kantone koji nemaju laboratorije, ljude i kapacitete za PCR testiranje. Sarajevo je moglo dnevno uraditi 50 naših testova  i svaki treći dan smo slali 50 uzoraka u Mostar. Dakle, trpjeli smo takav proces jer svugdje u svijetu je bio belaj, pa i kod nas. I sada smo iznenađeni, kad smo dobili da se to mora fakturirati. To su ogromna sredstva i zatražili smo hitan sastanak jer ono što je Vlada Federacije BiH odobrila ne bi trebalo ulaziti u cijenu - kazao je Lendo na sjednici Vlade SBK.


Aktivni slučajevi

Podsjetio je da je u Zavod za javno zdravstvo SBK, u međuvremenu, osposobljen laboratorij za PCR testiranje, u kojem se, kako kaže, može obaviti oko 350 testiranja dnevno.

Kako je rečeno nakon današnje sjednice Vlade, u SBK trenutno ima 81 aktivan služaj zaraze koronavirusom, a 32 osobe su hospitalizirane.

Od početka pandemije testirano je oko 21.000 osoba, a u tom kantonu koronavirus je detektiran kod 3279 osoba, dok su preminule 294 osobe.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.