VAKCINE PROTIV COVID-19

Imunizacija u RS od sutra, u FBiH ni naznaka o prvim dozama

Svima je jasno da su vakcine prva stvar koja je morala biti osigurana, navodi Gavran

Vakcinacija je najefikasnija i najjeftinija preventivna metoda. Arhiv

Piše: Al. Bajramović

11.2.2021

Iako su pojedini portali jučer prenijeli vijest da će prva pošiljka vakcina za FBiH biti isporučena 17. februara, u Ministarstvu civilnih poslova BiH, koje je potpisnik sporazuma vezanog za nabavku vakcina protiv COVID-19, ovakve informacije nisu nam mogli potvrditi.



Prva količina

Pozivajući se na izvore bliske Vladi FBiH, neki su mediji prenijeli da će se u prvoj pošiljci naći 16.000 doza iz zajedničkog sistema COVAX za BiH, namijenjenih za vakcinisanje dijela zdravstvenih radnika, osoblja i korisnika domova za stare.

- Ministarstvo civilnih poslova BiH nema zvaničnu informaciju o tačnom datumu početka isporuke cjepiva BioNTech proizvođača putem COVAX mehanizma. Posljednje informacije koje smo dobili iz tajništva GAVI alijanse su da će cjepiva početi pristizati od sredine februara i da će prva dodijeljena količina biti isporučena do kraja prvog kvartala ove godine - kazali su nam u Ministarstvu.

Dok susjedne države nastavljaju proces imunizacije stanovništva, a početak vakcinacije u RS najavljuje se za sutra, konfuzija i neizvjesnost u FBiH se nastavljaju. Medicinski, ali i ekonomski stručnjaci već duže vrijeme upozoravaju na posljedice kašnjenja.


Bičo: Kolektivni imunitet. Arhiv

- Vakcina je najefikasnija i najjeftinija preventivna metoda, jer uvijek su skuplji dijagnostika, liječenje i hospitalizacija. Jako je bitno da se vakcinišu prioritetne grupe, zdravstveni radnici, ali i hronični bolesnici i stariji da bismo smanjili komorbiditet i mortalitet. To nam je svjetlo na kraju tunela, jer ovakvo stanje ćemo imati sve dok ne postignemo kolektivni imunitet - upozorava epidemiologinja Medina Bičo, direktorica Zavoda za javno zdravstvo BPK Goražde.

Ekonomski analitičar Igor Gavran kaže da je svima već jasno da su vakcine prva stvar koja je već morala biti osigurana.


Ekonomska mjera


- To je i ekonomska mjera. Svi zavide Izraelu, koji najbolje napreduje u vakcinacijama, a s druge strane imamo informacije da su oni najviše platili svoje vakcine. Ako je to tačno, to je upravo pokazatelj da razumiju kolika je cijena nevakcinisanja i šteta za ekonomiju u tom slučaju. Trenutno nema urgentnije mjere - ističe Gavran.


Gavran: Nema ništa urgentnije. Arhiv

Test ozbiljnosti

- Vakcine su uvjet svih uvjeta sada, ali i test ozbiljnosti. Jer, ako nisi u stanju osigurati nešto tako elementarno, kako da ti vjerujem i očekujem da si sposoban za ekonomske reforme koje su zahtjevne i za normalne vlade i države - navodi Gavran.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.