UOČI SJEDNICE GV-A

Evo šta "Koalicija za Mostar" nudi SDP-u, Našoj stranci i PMP-u

U trećem krugu dovoljna je prosta većina za izbor gradonačelnika

Gradsko vijeće Mostara: Sutra nastavak. Arhiv "Avaza"

Piše: M.Sm.

11.2.2021

Iz „Koalicije za Mostar 2020“ (SDA, SBB, DF, S BiH i BPS) danas su, uoči sutrašnjeg nastavka konstituirajuće sjednice Gradskog vijeća Mostara, gradskim odborima SDP-a, Naše stranke i PMP-a uputili poziv na političke razgovore.

Cilj ovog sastanka, koji je zakazan za sutra u Centru za kulturu s početkom u 10 sati je, kako nam je potvrđeno iz „Koalicije“ uspostava programske koalicije i definiranje sporazuma za formiranje vlasti u Mostaru.

- Mi vijećnici „Koalicije za Mostar 2020“ nudimo Programsku koaliciju vijećnicima iz SDP-a, NS-a, PMP-a na bazi izbornih programa koje su ponudile ove stranke u izbornoj kampanji.

Prihvatamo program koji je ponudio BH blok da zajedno sa našom izbornom platformom bude temelj za programsku koaliciju i rad Gradskog vijeća u našem mandatu.

Predlažemo da nakon prihvatanja i potpisivanja Programske koalicije dogovorimo i principe na kojima ćemo predlagati i birati najsposobnije kadrove za pozicije u Gradu Mostaru, a koji mogu implementirati Programsku platformu.

Ovo podrazumjeva da ćemo za gradonačelnika izabrati dr. Zlatka Guzina, kako bi se potpisana platforma i mogla implementirati - stoji u prijedlogu „Koalicije za Mostar“.

Sutrašnji nastavak konstituirajuće sjednice GV-a počet će drugim krugom glasanja za izbor gradonačelnika Mostara.

U drugi krug, nakon tajnog glasanja, kako je to predviđeno Statuom Grada, a kako je na to upozorio i visoki predstavnik u BiH Valentin Incko (Inzko), ušli su dr. Guzin sa osvojenih 12 glasova i dr. Mario Kordić, kandidat HDZ-a BiH koji je imao 14 glasova.

Irma Baralija, kandidatkinja „Bh.bloka“ ispala je iz utrke nakon što je u prvom krugu imala samo dva glasa. Drugi kandidat „Bh.bloka“, Arman Zalihić, vijećnik SDP-a, nije dobio nijedan glas, jer je, zajedno sa stranačkim kolegama i vijećnicima PMP-a napustio sjednicu uoči glasanja.

Za izbor gradonačelnika Mostara i u drugom krugu je potrebna dvotrećinska većina, odnosno, podrška 24 vijećnika, ali je u trećem krugu dovoljna prosta većina.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.