NA LICU MJESTA

Pred stanovnicima Foče, Ustikoline i Goražda je besana noć: Nabujala Drina prijeti

U Ustikolini su Drina i Kolina poplavile bazen i dio ugostiteljskog kompleksa „Baša“

Piše: A. Bajramović

11.2.2021

Vodostaj Drine u blagom je porastu, nabujala rijeka koja nosi drveće i velike količine smeća uglavnom je unutar obaloutvrda, ali je na pojedinim dijelovima poplavila nezaštićeno priobalje.

U Donjoj Sopotnici u Novom Goraždu kroz odvodne kanale i propuste voda je prodrla u naselje, pa se stanovnici pokušavaju zaštiti vrećama sa pijeskom. Neki od njih, pamteći katastrofalne poplave iz decembra 2010. godine izmještaju stvari iz prizemlja. 

Poplavljeni su pomoćni objekti izgrađeni u priobalju iz kojih su vlasnici izmjestili stoku.


Hoće li se mještani uspjeti odbraniti - Avaz
Mještani Donje Sopotnice postavili vreće sa pijeskom - Avaz
Tomislav Čarapić - Avaz
Odbrana od poplave - Avaz
Dnevni avaz
+4

- Opštinski štab Civilne zaštite jutros je primio informaciju da bi u toku dana moglo doći do pojačanog protoka rijeke Drine. Mi smo preduzeli niz aktivnosti na sprječavanju plavljenja privrednih i stambenih objekata pa smo ovdje u naselju Donja Sopotnica izgradili jedan zaštitni zid od vreća napunjenih pijeskom kako bismo zaštitili ove prve kuće. Nivo Drine je u blagom porastu i trenutno ne predstavlja veliku opasnost. Nalazimo se na tački obaloutvrde i imamo još dobrih metar razlike do prelaska rijeke u obližnje polje. To bi bio veliki problem i nadam se da se neće desiti toliki priliv vode – kazao nam je član Štaba CZ Novo Goražde, Tomislav Čarapić.


U Ustikolini su Drina i Kolina poplavile bazen i dio ugostiteljskog kompleksa „Baša“.


Prema posljednjim mjerenjima uzvodno od Foče vodostaj Drine je u stagnaciji i u večernjim satima očekuje se pad nivoa vode. Problem Foče, Ustikoline i Goražda je što su ova tri grada smještena na dijelu vodotoka između HE Piva na Mratinju u Crnoj Gori i HE Višegrad, dodatno ga usložnjava činjenica da je prije par dana ponovo pukla lančanica koja postrojenja u Višegradu štiti od ogromnih količina smeća, tako da je potreban koordiniran rad dvije hidroelektrane kako bi sve prošlo bez problema


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.