ODRŽALI SASTANAK

Gudeljević s čelnikom WHO-a u BiH: Opravdana sumnjičavost, strah i zebnja građana o isporuci vakcina

Ministrica Gudeljević podsjetila je dr. Skana da je BiH među prvim državama potpisala ugovor s GAVI alijansom o nabavi vakcina

Ministrica Gudeljević na sastanku saprivremenim šefom Ureda WHO-a za BiH dr. Fabiom Skanom. Ministarstvo civilnih poslova BiH

N. Aj.

11.2.2021

Ministrica civilnih poslova (MCP) Bosne i Hercegovine Ankica Gudeljević razgovarala je danas u Sarajevu sa privremenim šefom Ureda Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) za BiH dr. Fabiom Skanom (Scan). Razgovarali su o saradnji Bosne i Hercegovine sa WHO-om borbi protiv pandemije COVID -19.

Posebna pozornost je bila posvećena nabavi vakcina za Bosnu i Hercegovinu kroz mehanizam COVAX.


Različiti izvori

Ministrica Gudeljević podsjetila je dr. Skana da je BiH među prvim državama potpisala ugovor s GAVI alijansom o nabavi vakcina, polažući veliku nadu u međunarodni mehanizam nabave kao garant brze isporuke.

Ministrica je apelirala na predstavnike WHO-a da svojim autoritetom pomognu što skorijoj isporuci vakcina za žitelje BiH kroz COVAX mehanizam te naglasila da su sasvim opravdani sumnjičavost, strah i zebnja žitelja BiH s obzirom da se javnosti iz različitih izvora plasiraju sasvim suprotstavljene, neprovjerene i neutemeljene informacije o isporuci cjepiva za BiH.


Dr. Skano čestitao je MCP-u na iznimno brzo završenoj koordinaciji aktivnosti nabave, te još jednom istakao da je Bosna i Hercegovina u prioritetima WHO-a, o čemu svjedoči i činjenica da je jedina država Zapadnog Balkana uvrštena među države koje će prve dobiti cjepiva u okviru COVAX-a ma koliko se činilo da BiH kasni za ostalim zemljama.

Čvrsta saradnja

Na sastanku se razgovaralo i o potpisivanju novog dvogodišnjeg sporazuma o saradnji između BiH i WHO-a što će biti temelj još jače i kvalitetnije saradnje.

Istaknuta je i uloga Ministarstva koje redovno šalje izvješća WHO-u, a koja se odnose na kretanje Covid-a u BiH. Tim povodom je ministrica Gudeljević naglasila da ima izuzetno dobru saradnju sa entitetskim ministarstvima zdravstva te da je uvjerena da će ta saradnja i dalje biti čvrsta i oslonjena na međusobno povjerenje i uvažavanje.

 Na sastanku je najavljeno i pokretanje kampanje koja bi trebala ukazati na značaj cijepljenja protiv koronavirusa.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.