ZAJEDNIČKA IZJAVA

Delegacija EU u BiH i Ambasada SAD o VSTV-u: Hitno ubrzati pravosudne reforme

Kredibilan, transparentan i pouzdan VSTV preduslov je za funkcionisanje vladavine prava u BiH

Ambasada SAD. Arhiv

N. Aj.

11.2.2021

Delegacija Evropske unije u BiH i Ambasada SAD očekuju od novog rukovodstva Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) BiH da hitno ubrza pravosudne reforme neophodne za integraciju BiH u EU, navodi se u zajedničkoj izjavi ove delegacije i američke Ambasade.

U zajedničkoj izjavi je navedeno da su Delegacija EU u BiH i Ambasada SAD primili k znanju jučerašnje izbore u VSTV-u za novog predsjednika, potpredsjednike i stalnog člana ove institucije, te ocijenili da bi ovim imenovanjem trebalo da se okrene novi list.

Uspostavljanje Odjela za integritet

Istaknuto je da bi glavni prioritet VSTV-a trebalo da bude temeljno sprovođenje izmjena i dopuna Zakona o VSTV-u koje se odnose na integritet, nakon što Parlamentarna skupština BiH usvoji trenutni nacrt.

- Izmjene i dopune Zakona kojima se uspostavlja sistem provjera imovine, pravni lijek za odluke o imenovanjima, regulisanje sukoba interesa članova VSTS-a, poboljšane odredbe o razrješenju članova VSTV-a, te poboljšani disciplinski postupci za sudije i tužioce, sveukupno će ojačati integritet nosilaca pravosudnih funkcija - piše u zajedničkoj izjavi.



To, kako se dodaje, uključuje uspostavljanje Odjela za integritet u okviru Sekretarijata VSTV-a zaduženog za provjeru izjava o imovinskom stanju, istovremeno obezbjeđujući da unapređenje prakse imenovanja i ocjenjivanja rada ostaje prioritet.

- U skladu sa preporukama iz Pribeovog izvještaja, VSTV mora uspostaviti rigorozan i kredibilan sistem provjera izjava o imovini da bi počeo sa vraćanjem povjerenja javnosti u ovu instituciju i cjelokupno pravosuđe - poručuju iz Delegacije EU i Ambasade SAD.

Pomno pratiti rad

Naredni koraci, ističe se, VSTV-a odredit će njegov kredibilitet u javnosti, kao i donatorskoj zajednici koja pomaže ovu instituciju.

- Kredibilan, transparentan i pouzdan VSTV preduslov je za funkcionisanje vladavine prava u BiH. Očekujemo od članova VSTV-a da vode svojim primjerom - navedeno je u saopćenju.

U zajedničkoj izjavi se dodaje da će Delegacija EU u BiH i Ambasada SAD, zajedno sa drugim međunarodnim partnerima, te, što je najvažnije, građanima BiH, nastaviti pomno da prate rad VSTV-a i cjelokupnog pravosuđa.

- Podržavamo konstruktivne korake s ciljem vraćanja povjerenja i unapređenja funkcionisanja vladavine prava i efikasnosti, integriteta i odgovornosti pravosuđa - piše u zajedničkoj izjavi u kojoj su zahvalili sudiji Saneli Gorušanović Butigan za konstruktivnu ulogu u obezbjeđivanju kontinuiteta aktivnosti Vijeća tokom prelaznog perioda.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.