NA LICU MJESTA

"Avaz" s rudarima u Brezi: Samo želimo plaću koju smo pošteno zaradili

Blokada računa preduzeća od strane Porezne uprave Federacije BiH onemogućava isplatu plaća i naknada zaposlenim zbog čega su u štrajku

Piše: Adis Nović

12.2.2021

RMU Breza: Rudari ne odustaju od zahtjeva - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+1

Ekipa "Avaza" posjetila je danas rudnik u Brezi te razgovarala s rudarima koji su stupili u generalni štrajk zajedno s kolegama iz RMU Zenica, a zbog blokiranih računa od 8. januara ove godine.

Oni su generalni štrajk najavili još za 22. januar, ali su ga otkazali nakon privremene deblokade i isplate decembarske plaće. Blokada računa preduzeća od strane Porezne uprave Federacije BiH onemogućava isplatu plaća i naknada zaposlenim, a ni 36 zeničkih rudara koji su penzionisani u toku prošle godine, još nisu ostvarili pravo na penziju.

Jedan od rudara RMU Breza sa najdužim stažem Armin Beširević kazao nam je da je, kao i njegove kolege, razočaran odnosom prema rudarima. Ne žele odustati od svojih zahtjeva.

- Ovo je prvi štrajk ove godine u ovom obimu. Svi rudari dođu da odrade svoj posao pošteno, da dobiju plaću. Invalid sam rada, kad su nas doveli u situaciju kakva jeste sada nas zanima i ko nije izmirivao dugove. Nije nikakvo rješenje ni da nam sad puste plaću - rekao nam je Beširević.

U međuvremenu smo zabilježili i dolazak rudara druge smjene na posao, ali ni oni neće u jame dok se trajno ne riješi njihov status.


Dolazak rudara druge smjene - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+1

U zeničkom preduzeću 5. februara nije isplaćena naknada za topli obrok, a u brezanskom 10. februara plaća za januar. Zenički bi rudari plaću za januar trebali dobiti 15. februara.

U međuvremenu su zenički rudari prekinuli štrajk glađu u koji su stupili u srijedu u 18 sati, ali će biti nastavljen generalni štrajk u Zavisnom društvu Rudnici mrkog uglja Zenica.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.