NAKON SKORO DVA DANA

Zenički rudari prekinuli štrajk glađu zbog poziva zabrinutih porodica, nastavljen generalni štrajk

Oko 20 sindikalnih povjerenika i brigadira, koji su štrajkovali glađu, ostat će i dalje u prostorijama Doma rudara, dok ne budu usvojeni njihovi zahtjevi za deblokadu računa RMU Zenica i Breza

Piše: A. N. - N. Aj.

12.2.2021

"Avaz" sa zeničkim rudarima - Avaz
"Avaz" sa zeničkim rudarima - Avaz
"Avaz" sa zeničkim rudarima - Avaz
"Avaz" sa zeničkim rudarima - Avaz
"Avaz" sa zeničkim rudarima - Avaz
+2

Zenički rudari su prekinuli štrajk glađu u koji su stupili u srijedu u 18 sati.

Ipak, bit će nastavljen generalni štrajk u Zavisnom društvu Rudnici mrkog uglja Zenica.Oko 20 sindikalnih povjerenika i brigadira, koji su štrajkovali glađu, ostat će i dalje u prostorijama Doma rudara, dok ne budu usvojeni njihovi zahtjevi za deblokadu računa RMU Zenica i Breza. Kažu da su štrajk glađu prekinuli zbog poziva članova porodica koji se brinu za njih te da su imali nekoliko slabijih komorata.

Nastavljen generalni štrajk. A. Nović

Unutar rudnika su samo dežurni rudari, a unutar firme je ostalo dvadesetak rudara i članova sindikata RMU Zenica koji su tu još od utorka. 

Rudari su poručili su da ne idu nigdje dok se ne deblokiraju računi, isplati plata i reguliše pitanje uplate doprinosa i radnog staža za 36 rudara kako bi mogli otići u penziju.

Zvao ih je i predsjednik Sindikata rudara FBiH Sinan Husić, koji ih je obavijestio da je u ponedjeljak, 15. februara zakazan sastanak u Vladi Federacije BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.