AMBASADOR ĐI PING ZA AVAZ

BiH i Kina su prijatelji koji pomažu jedan drugom

Osvrćući se na proteklih devet godina od uspostave saradnje Kine i zemalja centralne i istočne Evrope, BiH je uključena od samog početka i postigla je niz zavidnih rezultata

Ambasador Ping: Brojni uspješni projekti. Arhiv

Piše: Đi PIng

13.2.2021

Devetog februara uspješno je održan prvi Samit lidera Kine i zemalja centralne i istočne Evrope na najvišem nivou. Samitom je predsjedavao kineski predsjednik Si Đinping (Xi Jinping) a prisustvovali su predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik i drugi lideri 17 zemalja centralne i istočne Evrope, kao i predstavnici posmatrača - Evropska unija, Austrija, Bjelorusija i Švicarska.


Više turista

U kontekstu epidemije koronavirusa i najozbiljne recesije svjetske ekonomije od završetka Drugog svjetskog rata, predsjednik Đinping i lideri zemalja centralne i istočne Evrope sastali su se da bi planirali dalji razvoj saradnje u okviru ovog formata, o kojem je u svom obraćanju predsjednik konstatovao da 17+1 može biti više od 18.

Mehanizam saradnje je predvođen samitom lidera i već je postavljen okvir višedimenzionalne saradnje u više od 20 sektora. Bit će otvoren veći prostor za saradnju Kine i zemalja centralne i istočne Evrope neprekidnim razvojem i otvaranjem Kine. Kina planira uvesti robu vrijednosti 170 milijardi američkih dolara iz zemalja centralne i istočne Evrope u narednih pet godina, a nastojat će da se uvoz poljoprivrednih proizvoda iz ovog dijela Evrope udvostruči.

Pozvao je zemlje ovog mehanizma da rade na jačanju saradnje u oblastima poput digitalne ekonomije, e-trgovine, zdrave industrije, zelenog razvoja, trgovine i olakšavanja carinjenja. Također, na Samitu su predsjedavajući Milorad Dodik i lideri drugih zemalja zagovarali očuvanje multilateralizma i međunarodnog ekonomskog poretka, dajući snagu oživljavanju ekonomije kako u Evropi tako i u svijetu.


Predsjednik Kine Si Đinping. Arhiv

Osvrćući se na proteklih devet godina od uspostave mehanizma saradnje Kine i zemalja centralne i istočne Evrope, Bosna i Hercegovina je uključena od samog početka i postigla niz je zavidnih rezultata.

Termoelektrana Stanari predstavlja prvi projekt za koji je korištena specijalna kreditna linija od 10 milijardi američkih dolara. Taj projekt je znatno doprinosio energetskoj nezavisnosti BiH i postao uspješan primjer saradnje Kine i BiH. 2018. godine, BiH je postala druga zemlja u Evropi koja je uvela bezvizni režim za nosioce kineskih pasoša, a rezultat toga je da je broj kineskih turista u BiH rapidno porastao s manje od 10 hiljada na više od 100 hiljada godišnje, tako da je Kina zauzela drugo mjesto po dolasku stranih turista u BiH.

Proteklih godina, Sarajevo i Mostar su bili domaćini više multilateralnih događaja u okviru saradnje Kine i zemalja centralne i istočne Evrope, kao što su sedmi “Sarajevo Business Forum”, Sajam vina i poljoprivrednih proizvoda, Sajam poljoprivredne opreme i investicija, Konferencija na visokom nivou o saradnji u turizmu, Forum o saradnji u inovacijama, itd. Održavanjem tih događaja uspostavljena je platforma za razgovor o saradnji i zajedničkom razvoju između BiH i Kine, odnosno zemalja u regionu.


Borba protiv pandemije

Pored toga, potpisani su sporazumi o saradnji između Kine i BiH u oblastima kao što su zdravstvo, mediji, think-tankovi i obrazovanje. Saradnja između lokalnih zajednica i kulturna razmjena dviju zemalja su sve intenzivnije. Nakon izbijanja pandemije koronavirusa, naše dvije zemlje su pokazale solidarnost u prevladanju pandemije, tako da je poslana poruka da je “mala pomoć iz daleka, veliko prijateljstvo od srca” i da smo prijatelji koji pomažu jedan drugom, usprkos hiljadama kilometara udaljenosti.

Gledajući ka budućnosti, saradnja Kine i zemalja centralne i istočne Evrope bit će fokusirana na borbu protiv pandemije, oporavak ekonomije i društveni razvoj. Ova saradnja će nastaviti doprinositi povezivanju zemalja centralne i istočne Evrope kroz zeleni razvoj te digitalnu transformaciju svih uključenih država i na taj način obogaćivati sadržaj sinoevropske saradnje te unaprijediti zajednički razvoj Kine i Evrope.


Uspješno održan prvi Samit lidera Kine i zemalja centralne i istočne Evrope. Agencije

Projekti kao što su poddionica Počitelj-Zvirovići na koridoru 5C, hidroelektrane Ulog i Dabar, “Blok 7” u Termoelektrani Tuzla, vjetroelektrane Derala i Ivovik, bolnica “Sveti apostol Luka” u Doboju, i dalje će napredovati. Do kraja godine, u Sarajevu će se održati peti forum gradonačelnika glavnih gradova Kine i zemalja centralne i istočne Evrope.

Naše dvije strane će iskoristiti potencijal saradnje, šireći praktičnu saradnju u trgovini, poljoprivredi, turizmu i drugim oblastima. Također, nastavit ćemo jačati kulturnu razmjenu radi boljeg razumijevanja među našim narodima. Sve u svemu, platforma saradnje Kine i zemalja centralne i istočne Evrope će nastaviti pružiti veći prostor i prilike za sopstveni razvoj BiH.

Prošle godine, Kina je bila jedina među glavnim ekonomijama koja je ostvarila rast BDP-a. Stara kineska poslovica kaže da “jedan cvijet ne stvara proljeće, a sto cvjetova u punom cvatu donosi proljeće u baštu”. Vjerujem da ćemo dočekati prekrasno proljeće uz neprekidno koračenje saradnje Kine i zemalja centralne i istočne Evrope.

To je razlog zašto je predsjednik Si rekao da je 17+1>18.

Želim da naglasim da saradnja Kine i zemalja centralne i istočne Evrope nikako nije solistički kineski projekt, nego hor svih ovih država, uključujući BiH. Proteklih devet godina ovaj format saradnje nije samo unaprijedio zajednički razvoj Kine i zemalja centralne i istočne Evrope, već i igrao pozitivnu ulogu u jačanju regionalne saradnje te pristupanja evropskog puta BiH i drugih zemalja, i time dao doprinos uravnoteženom razvoju i regionalnoj integraciji Evrope. Kao što je rekao predsjednik Si, Kina i zemlje centralne i istočne Evrope dosljedno se poštuju i sarađuju bez ikakvog uslovljavanja.


Najvažniji praznik

Sve uključene zemlje, bez obzira na njihovu veličinu, ravnopravni su partneri u mehanizmu saradnje koji uključuje opsežne konsultacije, zajednički doprinos i zajedničku pobjedu. Za format saradnje Kine i zemalja centralne i istočne Evrope uspostavljen je generalno prihvatljiv princip koji je u skladu s situacijama svih zemalja i ti su principi odlučivanje kroz konsultacije, ostvarivanje koristi za sve partnere, težnja ka zajedničkom razvoju kroz otvorenost i sveobuhvatnost i ostvarivanje većeg rasta kroz inovacije.

Predsjednik Si je naglasio da su otvorenost i sveobuhvatnost ključ za održivost intenzivne saradnje Kine i zemalja centralne i istočne Evrope, i da Kine i zemlje ovog regiona dijele uvjerenje da otvorenost donosi prilike, a sveobuhvatnost osigurava diverzitet.

Danas je prvi dan Kineske lunarne nove godine u znaku bivola, koji nije samo najvažniji praznik za kineski narod, već i vrijeme kada prijateljima uputimo pozdrave. Želim ljepšu perspektivu odnosima Kine i BiH, podstaknutim ovim samitom. Također, želim prijateljima u BiH puno sreće, dobro zdravlje i sve najbolje u Novoj godini.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.