GODIŠNJICA

Stotine Krajišnika na Hasinom vrhu: Sjećanje na herojsku borbu i teške dane

Sjećanje na herojsku borbu i dane u kojima su najhrabriji od nas branili našu zemlju i narod nikada ne smije i neće prestati

Piše: E. T.

13.2.2021

S današnjeg obilježavanja: Herojske borbe za odbranu Krajine i BiH - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+1

Stotine Krajišnika danas je obilježilo godišnjicu slamanja jedne od najvažnijih ofanziva koju je Peti korpus i narod Krajine izvojevao tokom rata 1992-1995. godine.

Uprkos pandemiji i uz poštovanje mjera i zaštite, veliki broj Krajiških heroja, demobilisanih boraca, njihovih komandanata i građana, među kojima i mladih Krajine danas je obilježilo ovaj dan boraveći na Hasinom vrhu.


Sjećanje na herojsku borbu i dane u kojima su najhrabriji od nas branili našu zemlju i narod nikada ne smije i neće prestati.

Kolone automobila su dolazile iz svih krajiških gradova, od Bužima, Ključa, Velike Kladuše, Sanskog Mosta, Bosanskog Petrovca, do Bihaća, Bosanske Krupe i Cazina.

Inače, Hasin vrh je mjesto na kojem je život za našu vjeru i domovinu položio 371 borac ARBiH.

O februarskoj ofanzivi ‘94

Ofanziva četničkih snaga započela je u zoni odgovornosti 501. i 503. brdske brigade te 504. lake brigade 5. korpusa Armije R BiH. 

Osnovni ciljevi ofanzive sa širokog zahvata fronta od Lohovskih brda do Jezera bili su protjerivanje snaga 5. korpusa Armije R BIH sa Grabeškog i Grmuško - srbljanskog platoa, zauzimanje hidroelektrane “Kostela” te presijecanje komunikacije Bihać-Cazin. 

Teške borbe vođene su svakodnevno uz velike gubitke u ljudstvu i materijalno-tehničkim sredstvima na obje strane. 

Jedinice 5. korpusa pružile su herojski otpor i spriječile ostvarenje ciljeva agresora. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.