TRAGEDIJA

Vojnik Oružanih snaga BiH poginuo na Prenju, zatrpala ga lavina

Njegovo tijelo se nalazi na nepristupačnoj lokaciji

Planinara na Prenju zatrpala lavina. Ilustracija

Piše: E. Halimić

14.2.2021

Na planini Prenj u rejonu sjeverne stijene vrha Cetina penjali su se dvojivca penjača, inicijala A.A. i R.Š., međutim pokrenula se manja lavina, potvrdio je za "Avaz" iskusni alpinista i bivši predsjednik Planinarskog saveza BiH Zehrudin Isaković.

Prema prvim informacijama, planinara R.Š, je zatrpala lavina i bacila niz stijenu. 

- Trenutno su njih dvojica gore, planinar A.A. je dobro. S njim sam na vezi. Upravo sam dobio informaciju da je uslijed udara od stijenu poginuo drugi planinar. Njegovo tijelo se nalazi na nepristupačnoj lokaciji. Preko Civilne zaštite pokrenuta je procedura da se na mjesto nesreće uputi helikopter. Apelujemo na nadležne da ubrzaju proceduru. radi se o dosta nepristupačnom terenu i teški su uslovi - naglasio je Isaković.


Uključiti helikopter

Dodao je da apeluje na ministra sigurnosti BiH Selmu Cikotića i ministra odbrane Sifeta Podžića da brzo reagiraju.

- Planinar koji je zatrpan je inače pripadnik Oružanih snaga BiH, obojica su iz Tuzle. Apelujemo na nadležne da skrate postupak upućivanja helikoptera na mjesto nesreće - naglasio je Isaković.

Inače, za odobravanje korištenja vojnog helikoptera potrebno je i odobrenje Predsjedništva BiH ili barem usmeni pristanak i naredba predsjedavajućeg predsjedništva BiH.


Pristup mjestu je težak i nezgodan

Kako saznajemo, Hercegovačka gorska služba spašavanja (HGSS) primila je prijavu i ekipa je upućena na mjesto nesreće.

Zdenko Marić iz GSS-a BiH izjavio je za "Avaz" da će uskoro početi potraga za planinarom na planini Prenj.

Akciju će voditi Gorska služba spašavanja Jablanica, a ukupno 50 spasilaca iz brojnih drugih stanica od Mostara do Čitluka će krenuti u potragu.

- To je, praktično, potraga u lavini. Pristup mjestu je težak i nezgodan, ali vjerujemo da ćemo uspjeti- kratko nam je rekao Marić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.