SAOPĆENJE

SDP: Izmijeniti odluku o imenovaju članova Komisije za očuvanje spomenika

Odluku nazivaju neustavnom i antidejtonskom

A. K.

SDP traži izmjenu odluke o imenovaju članova Komisije za očuvanje spomenika

Foto: AVAZ


Socijaldemokratska partija (SDP) Bosne i Hercegovine pozvala je Predsjedništvo BiH da korigira odluku o imenovanju nova tri člana Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika, nazivajući je neustavnom i antidejtonskom.

U saopćenju su naveli da je Predsjedništvo BiH 2016. godine iz sastava Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH, jednoglasnom odlukom izbacilo dva međunarodna člana, čime je prekršen Aneks 8 Dejtonskog sporazuma i član III.5. Ustava BiH.

Na sastav Komisije reagirao je i visoki predstavnik u BiH Valentin Incko

Kažu da posebno zabrinjava činjenica da su izbačeni međunarodni članovi čija su uloga i postupci uvijek bili usmjereni zaštiti državnih interesa i promociji bosanskohercegovačkog nacionalnog identiteta.

- Iako je u odluci Predsjedništva navedeno da je ona privremenog karaktera, u sastav Komisije nikada nisu imenovana dva međunarodna člana, a s takvom praksom nastavilo je i Predsjedništvo BiH u aktuelnom sazivu - smatraju u SDP-u.

Podsjećaju da je na sastav Komisije reagirao je i visoki predstavnik u BiH Valentin Incko (Inzko), a takvu odluku osudili su i ambasadori Quinte i Republike Turske.

Međunarodna zajednica iskazala spremnost

- Važno je napomenuti da je međunarodna zajednica iskazala spremnost da u potpunosti finansira troškove angažmana međunarodnih članova Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH - rečeno je u saopćenju.

Stoga su pozvali članove Predsjedništva BiH da korigiraju odluku i da, njenim cjelovitim popunjavanjem, rad Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH uvedu u zakonske okvire u interesu države BiH i očuvanja njenog pravnog poretka.

NA VRH

Podijeli članak na