IZBORI U MOSTARU

Naša stranka: HDZ i SDA su nam ostavili jedinu mogućnost - da ne podržimo njihove kandidate

Nećemo raditi na principu „šta Salem kaže, Ljubo potpisuje“ niti podržavati one koji tako rade već dvije decenije, saopćeno je

Naša stranka: Baralija je bila izbor koji bi okrenuo grad naprijed. NS

A. J.

15.2.2021

Od trenutka kada je potpredsjednica Naše stranke Irma Baralija vratila demokratiju u Mostar, usmjerili smo napore da izaberemo rukovodstvo grada koje neće biti bazirano na etničkom principu, saopćeno je iz Naše stranke.

- I danas smatramo da je Irma Baralija bila izbor koji bi okrenuo grad naprijed, deblokirao procese i ponudio u proteklim decenijama neviđenu perspektivu Mostaru. SDA i HDZ odbili su podržati to rješenje koje bi dalo nadu hiljadama mladih Mostaraca i Mostarki koji razmišljaju o odlasku iz svog grada.     


Uloga OHR-a

Presuda koju je Baralija ishodila u Strasbourgu nije samo potvrdila njeno pravo da bira i bude birana – poput presuda Pilav, Sejdić/Finci i drugih, bez mogućnosti obavezne provedbe. Naprotiv, u slučaju Baralija protiv BiH Evropski sud je uspostavio presedan od izuzetne koristi za Bosnu i Hercegovinu – omogućio je Ustavnom sudu BiH da nametne izbore u Mostaru i time, dijelom, preuzme ulogu koju je do tada imao samo OHR - saopćeno je.


Navode da nema sumnje da su se HDZ i SDA usaglasili oko provedbe presude par sedmica prije isteka roka nakon kojeg je Ustavni sud BiH mogao djelovati, kako bi utvrdili pravila koja su favorizovala etničke podjele.


- Naša stranka je i pored toga ostvarila zavidan rezultat, u svim dijelovima Mostara. Svojim glasačima smo obećali da ćemo fokus staviti na njihove probleme – odvoz smeća, bespravnu gradnju, kolektor, zapošljavanje, te da nećemo raditi na principu „šta Salem kaže, Ljubo potpisuje“ niti podržavati one koji tako rade već dvije decenije.


S ciljem davanja šanse mogućnosti da BH Blok utiče na zaustavljanje takve prakse, aktivno smo učestvovali u razmatranju rješenja koje bi uključilo sve političke subjekte i omogućilo dvotrećinsku većinu za usvajanje budžeta. Na žalost, ni za tako nešto nije bilo pune podrške.


SDA i HDZ na svakom nivou učestvuju u raspodjeli vlasti na etničkoj osnovi i sa katastrofalnim ekonomskim i zdravstvenim posljedicama – po principu „Aluminij vama, KCUS nama“ i slično, a očekuju od Naše stranke da ih podrži kada je pozicija samo jedna, uprkos mogućnosti da prihvate ženu koja je vratila demokratiju nakon što  je Mostarcima uskraćivana punih 12 godina - saopćeno je.


Dodaju da je nejasno, također, zbog čega je prihvatljivo da SDA svojim glasovima, konkretnim dizanjem ruku, doslovno pokloni i Čoviću i Dodiku četvrtu fotelju u Domu naroda – obustavljajući prohodnost svih zakona – a osporava Našoj stranci da bude suzdržana.



Raniji dogovori

- HDZ i SDA su nam, stoga, ostavili jedinu mogućnost – da ne podržimo njihove kandidate. U okolnostima u kojima te stranke nisu bile spremne odustati od svojih ranijih dogovora, Mostaru je neophodna jaka opozicija koja će ukazivati na njihove greške, otkrivati njihove afere i forsirati multietničku perspektivu Mostara. Nama je, kao i ranije, cilj da ponudimo drugačiju viziju, da budemo most između različitosti, vezivno tkivo Mostara, uvijek insistirajući šta je ispravno, jasno navodeći probleme i nudeći rješenja.


Naše vijećnice su u potpunosti jedinstvene po ovom pitanju i oko toga smo od početka jasni. One će istim žarom nastaviti jedinstveno raditi na rješavanju stvarnih problema građana i građanki Mostara - saopćeno je iz Naše stranke

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.