SARAJEVO

Štrajk uposlenika Agencije za privatizaciju: Nismo dobili plaću od septembra

Traže da se Vlada Federacije BiH aktivno uključi u rješavanje deblokade računa ove Agencije

Piše: E. H.

15.2.2021

Sindikat Agencije za privatizaciju u Federaciji BiH (APF) pokrenuo je štrajk upozorenja - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz

Sindikat Agencije za privatizaciju u Federaciji BiH (APF) pokrenuo je štrajk upozorenja.

Kako su naveli radnici traže da se Vlada Federacije BiH aktivno uključi u rješavanje deblokade računa ove Agencije, te omogući isplatu plaća uposlenicima za proteklih pet mjeseci.


Nisu dobili plati

Predsjednik Samostalnog sindikata državnih službenika i namještenika u organima državne službe, sudskoj vlasti i javnim ustanovama u FBiH Samir Kurtović izjavio je da uposlenici nisu dobili plaću od septembra te da nemaju zdravstveno, niti penziono osiguranje.

- Već je peti dan štrajka upozorenja i on će trajati narednih 30 dana. Pozivamo Vladu FBiH da primi ove ljude i da riješi ovaj problem trajno – istakao je Kurtović tokom štrajka upozorenja ispred zgrade Vlade FBiH u Sarajevu.

Govoreći o razlozima koji su doveli do blokade računa, predsjednica Sindikalne organizacije APF Edita Krdžavić navela je da se sredstva od privatizacije uplaćuju na fond Razvojne banke FBiH, te da je Agencija uplatila 62,8 miliona KM 2016. godine.

Presuda Vrhovnog suda FBiH

Dodala je da je Vlada FBiH upoznata s teškim finansijskim stanjem Agencije koje je uzrokovano blokadom računa po osnovu rješenja o izvršenju na transakcijskim računima Agencije na osnovu presude Vrhovnog suda FBiH.

- Agencija nema sredstava za isplatu po ovoj presudi jer je visok iznos dosuđenih sredstava (3.618.471 KM plus pripadajuće zakonske zatezne kamate). Ukupan preostali dug, prema obračunu banke, iznosi 6.225.285 KM. Agencija je uspjela u zaštiti državnog kapitala, jer su ovom presudom vraćene dionice u vlasništvo FBiH - kazala je između ostalog Krdžavić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.