MOSTAR

SDA: Naša stranka mora objasniti šta se desilo preko vikenda i čime ih je HDZ "ubijedio"

Tvrde da je Naša stranka od samog početka pokušavala naći opravdanje za vlastitu odluku da u izboru gradonačelnika Mostara ostane suzdržana

Izetbegović: SDA traži objašnjenje. ARHIV

A. V.

15.2.2021

Naša stranka jutros se oglasila i poručila kako odustaje od prijedloga o uvođenju pozicije rotiranja gradonačelnika u Mostaru. Okrivili su HDZ i SDA, poručujući da im nisu ostavili izbor. 

Sada se oglasila SDA koja traži objašnjenje: Šta se dogodilo preko vikenda?

Iz SDA poručuju da Predrag Kojović i Naša stranka moraju bh. javnosti objasniti šta se desilo od petka - kada su uime BH bloka ponudili SDA-u dogovor o Mostaru i rotiranje na poziciji gradonačelnika, do ponedjeljka - kada su odlučili da ostanu suzdržani i time omoguće izbor kandidata iz HDZ-a.

- Javnost od Naše stranke očekuje objašnjenje i odgovor na pitanje: Šta se dogodilo preko vikenda i čime je to HDZ 'ubijedio' Našu stranku da odustane od dogovora Koalicije za Mostar i BH bloka? Ono što SDA, ali i bh. javnost očekuju od Naše stranke jeste objašnjenje da li je njihov poziv predsjedniku Izetbegoviću i ponuda o rotiranju na mjestu gradonačelnika Mostara upućen licemjerno, s nadom da će biti odbijen, kako bi se našao novi izgovor za prećutnu podršku HDZ-ovom kandidatu - navodi se u reakciji SDA.

Tvrde da je Naša stranka od samog početka pokušavala naći opravdanje za vlastitu odluku da u izboru gradonačelnika Mostara ostane suzdržana, i na taj faktički način podrži kandidata HDZ-a.

- U javnost je Bh. blok plasirao brojne teze, od 'tajnog dogovora SDA-HDZ-a', preko nepostojeće trgovine gradonačelničkom pozicijom, prvo KCUS-om, a onda i izbornim zakonom. Sve izmišljene optužbe na račun SDA demantirao je zatim razvoj događaja. Već je svima jasno da između SDA i HDZ nije bilo nikakvog dogovora, te da je sva povika bila pokušaj da se skrene pažnja sa činjenice da, ustvari, između HDZ-a i Naše stranke sve vrijeme postoji koordinacija i dogovor - zaključuje se u saopćenju SDA.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.