NOVI PREDSJEDNIK GV

Marić: Nosili smo i trpili sve udare i etikete, pokazalo se ko je bio za što

Hvala predsjednicima stranaka, Izetbegoviću, Radončiću, Komšiću, Jerlagiću i Haliloviću

Marić: Pozvao na jedinstvo. M.Smajkič

Piše: M. Sm.

15.2.2021

Salem Marić, koji je izabran za predsjednika Gradskog vijeća Mostara čestitao je dr.Kordiću na izboru te njegovim zamjenicima i svim vijećnicima na konstruktivnoj sjednici.

Marić je u svoje i ime „Koalicije za Mostar“ uputio izvinjenje zbog, kako je naveo, nemilih scena u Vijeću.


Izborni ciklus

- Danas nismo imali priliku čuti niti jedno obrazloženje od onih koji su tražili odgađanje sjednice i predlagali rotiranje gradonačelnika. „Koalicija za Mostar“ je to prihvatila sa dobrom namjerom da se skinu etikete sa „Koalicije“ i sa SDA da smo prodali i da smo imali dogovor sa HDZ-om BiH. Pokušali smo iskoristiti svaku priliku i ponuđenu šansu koju nam je davao „Bh. blok“, misleći da ćemo uspjeti na mjestu gradonačelnika imati našeg kandidata za kojeg smo sigurni da je izvanredan kandidat. Nisu našli za shodno ni da objasne ni nama, ni građanima zašto su tražili dodatno vrijeme i predložili rotaciju gradonačelnika. Normalno, to neće umanjiti izbor novog gradonačelnika i siguran sam da ćemo u narednom periodu raditi uspješno - rekao je Marić.

Kazao je i da je ovo treći izborni ciklus gdje su Bošnjaci ili probosanske stranke imale većinu, a nažalost nijednom nisu uspjeli dobili gradonačelnika.

- To pitanje ćemo morati postaviti sebi, a i ovom prilikom pozivam na veliko jednistvo, jer nam ono nikad nije bilo potrebnije. Nije bilo lako ovo završiti. Ovo jeste bio derbi. Nažalost, protiv nas smo imali ne samo poštene igrače iz HNS-a ili HDZ-a BiH, ali slobodno mogu reći da smo ovdje igrali i protiv puno jačih igrača za koje nismo očekivali da će biti u drugoj ekipi. Protiv „Bh. bloka“ koji je na svaki način želio dobiti gradonačelnika bez izbornog legitimiteta ili izborne pobjede. Nosili smo i trpili sve te udare i etikete. Na kraju se pokazalo ko je bio za što. Protiv nas je bio i OHR. Ponovo su se stavili na stranu HNS-a ili HDZ-a BiH. Protiv nas su bili, prije svega, predsjednici stranaka članica „bh.bloka“ iz Sarajeva, koji su svaki dan koristili medijski prostor da razjedine i razvale jedinstvo između „Koalicije za Mostar i „bh.bloka“ kako ne bismo dobili gradonačelnika. Nažalost, protiv nas je bio i vijećnik koji sebe naziva legitimnim srpskim predstavnikom u Vijeću - kazao je Marić.

Ostali jedinstveni

Istaknuo je da, kada se sve to sagleda, probosanske stranke u Vijeću nisu imale šansu.

- Hvala „Koaliciji za Mostar“, prije svega vijećnicima koji nisu iz SDA, što su ostali jedinstveni bez obzira na pokušaje razvaljivanja našeg jedinstva. Hvala svima koji su pomogli u kampanji, prije svega predsjednicima pet političkih stranaka, Bakiru Izetbegoviću, Fahrudinu Radončiću, Željku Komšiću, Ameru Jerlagiću i Seferu Haliloviću. Pozivam ih da ostanemo do kraja jedinstveni, da ovaj mandat završimo zajedno i da sačuvamo ovu Koaliciju, ako je moguće i do 2022.godine. Nadam se da ćemo u ovom mandatu dokazati da znamo i hoćemo raditi. To moramo radi građana - poručio je Marić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.