OTKRIVAMO

Hoće li Komunistička partija Kine špijunirati naše građane: Ko gura BiH u ralje "Huaweija"?

Radončić upozoravao da se budućnost BiH ne smije prepuštati firmama iz autokratskih sistema

Ujgur hoda ispred platna s likom kineskog predsjednika Si Đipinga. Arhiv

Danijal Hadzovic
Piše: Danijal Hadžović

16.2.2021

Bosna i Hercegovina je već duže vrijeme pred velikim političko-tehnološkim izazovom, a u vezi s uvođenjem brze 5G internet-mreže. Ovo je pitanje koje se mora tretirati ne samo s ekonomskog nego i sa sigurnosno-političkog aspekta, a mnogo je razloga za to.



Bez privilegiranih

Vašington već duže vrijeme upozorava, posebno evropske države, uključujući i BiH, da pri uvođenju nove 5G mreže „dobavljači ne smiju biti objekt kontrole stranih vlada bez nezavisnog sudskog nadzora“, što direktno isključuje kineske kompanije koje se odavno nameću na tržištu.

Podsjetimo, u vrijeme dok je bio ministar sigurnosti, Fahrudin Radončić je, po pitanju uvođenja 5G mreže, razgovarao sa svim relevantnim domaćim i međunarodnim subjektima u BiH. Radončić je isticao da „Huawei“ ne može biti privilegiran u BiH niti može dobiti posao jer kineski sistem ne može raspolagati podacima svih naših građana, a stvar dodatno dobiva na težini kada se uzme u obzir da se u Kini dešava genocid nad muslimanskom populacijom.

- Iako BiH zaostaje u tehnološkom razvoju, ovdje se radi o historijskom izboru. Hoćemo li našu budućnost, u smislu sigurnosti, prepustiti velikim kompanijama iz država koje imaju visoke demokratske standarde, kao što je to u pitanju vlada SAD, ili ćemo to prepustiti Kini i nekim drugim državama gdje vladaju autokratski sistemi - rekao je Radončić.


Radončić: Genocid nad Ujgurima. Avaz

I državni parlamentarac iz Socijaldemokratske partije (SDP) Saša Magazinović pitao je Ministarstvo saobraćaja i komunikacija Bosne i Hercegovine kakav je njihov stav po pitanju da nabavku opreme za uvođenje 5G mreže u našu zemlju vrše države koje su pod direktnom kontrolom drugih država, indirektno se referirajući na Kinu.


Magazinović je tada tvrdio da su se telekomunikacijske kompanije u Federaciji Bosne i Hercegovine već odlučile za kinesku opremu.

 

Magazinović: Oprema pod kontrolom Kine. Arhiv

Američki stavovi

Podsjetimo, upravo zbog lobiranja protiv korištenja „Huaweijeve“ tehnologije, američki državni sekretar Majk Pompeo (Mike) prošle godine je bio u posjeti Hrvatskoj i Sloveniji, gdje je potpisao zajedničku deklaraciju o 5G tehnologiji sa slovenskim ministrom vanjskih poslova Anžeom Logarom.

Tokom 2019. godine evropske zemlje, uključujući Poljsku, Estoniju i Češku Republiku, potpisale su sporazume sa SAD obavezujući se da 5G neće uvoditi kineske firme. Slovenija se tako priključila zemljama u takozvanoj 5G čistoj mreži kako bi koristila samo pouzdane dobavljače za osiguravanje ključnih telekomunikacija, “cloud” skladišta podataka i mobilnih aplikacija. SAD smatraju da kineska “infiltracija u visokotehnološku mrežu” u regionu predstavlja opasan rizik.

Uzimajući u obzir američke stavove, ali u mnogo većoj mjeri prakse i sistem koji vlada u samoj Kini, otvara se pitanje zbog čega je priča o „Huaweiju“, kao potencijalnom partneru za uvođenje 5G mreže u našu zemlju, uopće više i aktuelna.


Progon Ujgura

Kina je autokratska država pod vladavinom jedne, Komunističke partije, u kojoj se ljudska prava krše masovno i svakodnevno, a vrhovni zakon je samovolja vladajuće strukture. A upravo je tehnologija, uz svesrdnu asistenciju kineskih tehnoloških giganata poput „Huaweija“, jedno od glavnih sredstava preko kojih Kina vrši kontrolu nad svojim stanovništvom. Mehanizmi nadzora u Kini do te mjere su usavršeni da se nadzor danas vrši pomoću korištenja CCTV kamera i drugih uređaja koji imaju mogućnost prikupljati podatke o građanima kroz skeniranje očnih zjenica ili prepoznavanje lica i glasa, bez da su pojedinci uopće svjesni da ih neko nadgleda.

Ovo su posebno teško na svojoj koži osjetili Ujguri, pripadnici muslimanske manjine u regiji Ksinjiang, nad kojima se provode stravični zločini i koji se masovno premještaju u koncentracione logore. Upravo je tehnologija glavno sredstvo putem kojeg kineske vlasti detektiraju pripadnike ujgurske populacije i njihovo „sumnjivo ponašanje“.

Prema navodima vlade Sjedinjenih Američkih Država iz 2018., postoji mogućnost da „Huawei“ ugrađuje u svoju mrežnu opremu tzv. stražnja vrata (eng. backdoor), koja kineska vlada može koristiti za neautoriziran nadzor, zbog čega su američkim građanima savjetovali da ne koriste njihove proizvode.

Ipak, sve ovo kao da nije bilo doprlo do pojedinih vlastodržaca u BiH i rukovodstva telekomunikacijskih kompanija, prije svih Sedina Kahrimana, generalnog direktora „BH Telecoma“, koji je čovjek od izuzetnog povjerenja predsjednika SDA Bakira Izetbegovića. Kahriman je nedavno imenovan i za povjerenika SDA u Kantonalnom odboru stranke u Sarajevu.


Korištenje tehnologije za zločine nad Ujgurima. Arhiv

Kršenje ljudskih prava

Bh. državne telekomunikacijske kompanije već su ušle u veliki posao s kineskom kompanijom ”Huawei”, i to prilikom uvođenja 4G mreže.

Nakon što je sklopljen ugovor „BH Telecoma“ s Kinezima, američka diplomatska predstavništva, prema nezvaničnim informacijama, konstantno traže striktno poštivanje najviših zaštitnih standarda i kada je riječ o njihovim komunikacijama.

Situacija je sada i ozbiljnija jer se još od sredine 2019. najavljuje uvođenje 5G mreže, a kineska kompanija ”Huawei” se, uz grupaciju „Ericsson Nikola Tesla“, već pojavljivala na prezentacijama s „BH Telecomom“.

Osim činjenice da se BiH ovim potezima direktno konfrontira s interesima SAD, koje su nesumnjivo najznačajniji saveznik naše zemlje, ona direktno dovodi u opasnost i same građane naše zemlje – dopuštanjem da potencijalnu kontrolu nad njihovim podacima ima kompanija jedne autokratske države koja tehnologiju koristi direktno u svrhu nadzora vlastitih građana i masovnog kršenja ljudskih prava.



Izetbegović: Kahriman je čovjek od povjerenja predsjednika SDA. Arhiv

Na šta je upozorio novinar BBC-ja

Robin Barnvel (Barnwell), višestruko nagrađivani BBC-jev novinar i reditelj, 2019. godine snimio je dokumentarni film „Unutar kineskog digitalnog gulaga“, u kojem istražuje zločine nad Ujgurima. U intervjuu za britanske medije Barnvel je upozorio da kineske vlasti sa svojim ambicijama kontrole žele otići daleko izvan granica Kine.

- Kineske firme sudjeluju u agresivnom izvoznom programu širom svijeta, nastojeći dominirati industrijom umjetne inteligencije - upozorava Barnvel.

 

Barnvel: Kineske tehnološke kompanije nastoje dominirati svijetom. Arhiv

Šta je obećao Kahriman

Nakon što je, po pitanju uvođenja 4G mreže, „BH Telecom“ već ušao u saradnju s kineskim kompanijama, tadašnji v. d. direktora „BH Telecoma“ Sedin Kahriman za „Avaz“ je kazao kako će ova firma pratiti stav Vlade FBiH, koju vodi SDA-ov premijer Fadil Novalić.

- Buduće rješenje u vezi s 5G mrežom treba zadovoljavati sve tehnološke, regulatorne i sigurnosne zahtjeve. Lično smatram da, s obzirom na put i opredjeljenje BiH ka euroatlantskim integracijama, i „BH Telecom“ treba slijediti put i prakse većine operatera u ovom dijelu svijeta - naglasio je Kahriman.

Međutim, do promjene politike „BH Telecoma“ nije došlo, jer su kontakti njegovih prvih ljudi s „Huaweijem“ nastavljeni.


Kahriman: Opredjeljenje ka euroatlantskim integracijama. Arhiv

Hadžović obećao podnijeti ostavku, ali nije

Izvršni direktor za razvoj poslovanja „BH Telecoma“ Muamer Hadžović, nakon što je opstruirao plaćanje naknade domaćim TV stanicama koje svoj program ustupaju platformi „Moja TV“ „BH Telecoma“, prošle sedmice je obećao podnijeti ostavku.

Međutim, iako smo ga pokušali kontaktirati, Hadžović nije odgovorio na naš upit je li to i uradio.

Budući da obnaša funkciju izvršnog direktora za razvoj poslovanja „BH Telecoma“, logično je da i uvođenje 5G tehnologije spada u opis Hadžovićevih dužnosti.

Podsjećamo, Hadžović je na poziciju u „BH Telecomu“ imenovan na prijedlog Saveza za bolju budućnost (SBB) BiH. Kako saznajemo, SBB će nakon svega zatražiti da podnese ostavku na funkciju izvršnog direktora za razvoj poslovanja „BH Telecoma“.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.