OPĆINSKI SUD SARAJEVO

Uskoro počinje obnovljeni postupak protiv tužioca Bože Mihajlovića

Mihajlović je prvostepenom presudom Suda BiH osuđen na pet godina zatvora jer je propustio vršiti nadzor nad radom

Uskoro počinje obnovljeni postupak protiv tužioca Bože Mihajlovića. Arhiv

Birn

16.2.2021

Općinski sud u Sarajevu je zaprimio predmet protiv tužioca Bože Mihajlovića nakon što je Apelaciono vijeće Državnog suda krajem 2020. ukinulo prvostepenu presudu kojom je osuđen na pet godina zatvora zbog nesavjesnog rada u službi i odlučilo da prebaci predmet.

Statusna konferencija u ovom predmetu, kako su za BIRN potvrdili u Općinskom sudu Sarajevo, planirana je za 3. mart, nakon čega se očekuje početak obnovljenog suđenja.

Mihajlović je prvostepenom presudom Suda BiH u junu 2020. osuđen na pet godina zatvora jer je propustio vršiti nadzor nad radom i postupanjem svoje daktilografkinje, te na taj način omogućio da bude otuđen privremeno oduzeti novac u više predmeta.


Nadoknada štete od 225.000 KM

Istom presudom je bila donesena odluka da je Mihajlović dužan nadoknaditi štetu koja je nastupila po BiH u iznosu većem od 225.000 KM, kao i troškove sudskog postupka, o čijoj je visini trebalo odlučiti kasnije. U toj presudi se navodilo da su se otuđenja novca dogodila u periodu od 2006. do 2015. godine.

Mihajlović je od 2010. bio rukovodilac Posebnog odjeljenja za organizovani kriminal i korupciju i, kako stoji u ukinutoj presudi, bio je dužan da vrši nadzor nad radom daktilografkinje koja mu je dodijeljena.

Sud je tada zaključio da je daktilografkinja bez znanja tužioca Mihajlovića u većem broju slučajeva sačinjavala dopise kojima je od Suda ili službe zadužene za čuvanje predmeta u Tužilaštvu dolazila do privremeno oduzetih stvari, među kojima je bio i novac.


Podnio ostavku

Odbrana je u žalbi zatražila da se prvostepena presuda preinači ili da se ukine i predmet proslijedi Općinskom sudu u Sarajevu, a među razlozima je, između ostalog, navedena činjenica da je u Kantonalno tužilaštvo Sarajevo prebačen predmet u kojem je osumnjičena daktilografkinja, što je Apelaciono vijeće na kraju uvažilo te donijelo odluku o ukidanju presude i prenošenju predmeta na Općinski sud u Sarajevu.

Mihajlović je ranije podnio ostavku na mjesto šefa Odjela za organizovani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.