NA KIOSCIMA ŠIROM BIH

Poklon prilog našim čitaocima u srijedu: Porodica i zdravlje / Redovnom kontrolom spasite sebi život

Jednom broju pacijenata potrebno je uvođenje lijekova i tip lijeka odredi se na temelju tipa aritmije

Z. K.

16.2.2021

Prva priloga "Porodica i zdravlje". Avaz

TEMA: Redovnom kontrolom možete sebi spasiti život

Ugledni onkolog, dr. Željko Pavlović iz Naše klinike u Istočnom Sarajevu upozorava da je karcinom grlića maternice drugi najčešći karcinom u svijetu, sa 470.000 novih slučajeva godišnje. Od 230.000 smrtnih ishoda od karcinoma grlića maternice širom svijeta, 80 posto je prisutno u zemljama u razvoju, gdje ova bolest ostaje vodeći uzrok smrti od malignih bolesti kod žena, kazao je dr. Pavlović. On je napomenuo kako je redovnom kontrolom žene sebi mogu spasiti život.

KARDIOLOGIJA: Prof. dr. Jasmin Čaluk pojašnjava kako se liječi aritmija srca te kome treba tretman, a kome ne.Jednom broju pacijenata potrebno je uvođenje lijekova i tip lijeka odredi se na temelju tipa aritmije. Za značajan broj aritmija povezanih s ubrzanim radom srca i/ili preskakanjem u ritmu srca uvode se lijekovi iz skupine beta-blokera ili kalcijskih antagonista. Neki pacijenti imaju dobiti od suplementacijske terapije (magnezij), iako su tu mogućnosti ograničene.

REPRODUKTIVNO ZDRAVLJE: Dr. Ali Mesut, doktor ginekologije i akušertva, stručnjak za vantjelesnu oplodnju apelira na žene da ne odustaju od majčinstva. On kaže kako prema prijavljenim izvještajima IVF tretmana, žena mlađa od 40 godina koja koristi svoje vlastite jajne ćelije, pod pretpostavkom da ima dobru rezervu jajnika, kao i da su suprugovi spermatozoidi zdravi i pokretni te da žena ima dobru receptivnost maternice, a ukoliko ujedno prolazi kroz dobar program vantjelesne oplodnje, ima 70 posto šanse da zatrudni unutar prva tri pokušaja vantjelesne oplodnje.

I JOŠ: Špinat – odličan izvor topivih vlakana; Prednosti tamne čokolade; Toplo mlijeko i med zaustavljaju kašalj; Mandarina protiv pretilosti.

Poklon našim čitaocima prilog "Zdrav život".


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.